Debattör vill helt ta bort Systembolaget

Ta bort Systembolaget helt och hållet. Det skriver den liberala debattören Malin Lernfelt.

Kanske är det frågan om gårdsförsäljning som har fått allt fler personer att engagera sig i Systembolaget och deras roll i det svenska samhället. Från Allians-sidan finns en positiv syn på gårdsförsäljningen, men andra på den sidan vill gå längre än så.

Den liberala debattören Malin Lernfelt vill skrota Systembolaget helt. Det skriver hon i en debattartikel i tidningen Expressen.

”Att skrota Systembolagsmonopolet innebär inte att vi skulle släppa taget om den viktiga folkhälsopolitiken, det innebär inte heller att vi bör sänka åldersgränsen eller skatterna på alkohol. Man skulle dessutom kunna behålla ensamrätt för staten att sälja starksprit och stora volymer, som bag-in-box”, skriver hon bland annat.

Lernfelt menar bland annat att Systembolagets roll när det gäller folkhälsan inte heller är avgörande.

”Det finns faktiskt inga logiska skäl till att Sverige till skillnad från i princip alla andra jämförbara länder skall behandla vuxna människor som barn. Särskilt inte som statistiken visar att konsumtionen av alkohol har sjunkit sedan toppen 2004 och att såväl den alkoholrelaterade dödligheten och det alkoholrelaterade dödliga våldet minskat. Detta trots en viss liberalisering med utökade öppettider, hemleverans, större införselkvoter, självbetjäning och nästan en dubblering av antalet Systembolagsbutiker”.

Det lär komma fler åsikter och tankar i frågan. Alkoholpolitik har i alla fall fått en betydligt mer framträdande plats på den politiska agendan under det senaste året.