Dave är sommelier med fokus på öl

Att vara sommelier förknippas oftast med vin. Men Dave Orman har faktiskt titeln beer sommelier.

Orman är engelsmannen som flyttat till Umeå och där har öl hamnat i fokus för honom. Så mycket att han ansökte till en utbildning som beer sommelier i London.

– Jag är inte säker på att jag är den enda med den titeln i Sverige, men det finns nog inte så många, säger han.

Orman började en gång i tiden att studera på Universitetet i Oxford, men hoppade av utbildningen och började att jobba i en rockbar. Det var där han fick sina första kontakter med öl på ett mer professionellt sätt.

– Det gav mig en hel del erfarenhet och mitt intresse växte, säger han.

När han sedan träffade en svensk tjej gick flyttlasset till Sverige och Umeå. Väl på plats började han att jobba på baren TC, där ölutbudet nu har växt en hel del efter en ombyggnad.

Nu har man dessutom en beer sommelier som serverar ölen.

– Jag hittade utbildningen online och bestämde mig för att söka. Jag kunde inte hitta något liknande i Sverige, säger Orman.

Det är via Beer Academy som utbildningen genomförs och det är en hel del tester som krävs för att kunna göra färdigt utbildningen.

– Det var en hel del att skriva innan, bland annat ölrecensioner som de ville skulle hålla en hög klass. Jag tror jag skrev 20 000 ord om olika saker som ja sedan skickade. De testade mina kunskaper ganska mycket, säger Orman.

Han klarade testen och gick sedan den tre dagar långa utbildningen i London. Där var det hårdkörning med kunskaper om öl och bryggningsprocesser.

– Det är en hel del som misslyckas med utbildningen men jag klarade mig.

Nu vill han anävnda sin titel och sina kunskaper för att sprida öl till en bredare publik.

– Det kommer att vara nyttigt att ha utbildningen. Jag ska börja med ölprovningar och även göra beer-pairings där gäster får kombinera mat och öl, säger han.

Öl är en stor passion som bara blivit större och större. Och någonstans i bakhuvudet finns en dröm om att satsa på egen han.

– Jag skulle älska att ha mitt eget bryggeri den dagen jag vunnit stort på ett lotteri, säger han.