Dagens nyheter – här är de bästa ölen

Nio öl var det som släpptes på Systembolaget i dag, och nivån är genomgående hög. Foto: Ronny Karlsson.

I dag släpptes det nya öl på Systembolaget. Här är våra favoriter från en riktigt stark uppställning med öl.

Det var nio öl som släpptes i dag och det var hög nivå rakt igenom. Ölen har provats under sen eftermiddag och här är våra omdömen.

De Glazen Toren Lentebier, 750 ml, 90,80 kr, 9,0 %, Saison

Rejält med funkiga toner där gräs och lätt jordiga toner tar plats, vissa frukttoner och en hel del humle, inte minst i den distinkta avslutningen. Komplext och friskt för den som gillar saison. Och det gör man ju.

Garage/Collective Arts Whalemist, 440 ml, 68,90 kr, 8,0 %, Berliner weisse
Syrligt med bäriga toner, svarta vinbären märks mest men även blåbären gör sig påminda. Friskt med lätta yoghurttoner i avslutningen. Förrädiskt stark.

Hop Notch Boot Print Tribute NEIPA, 440 ml, 42,90 kr, 6,5 %, India pale ale

Superfriskt med aprikos och citrus i första rummet. Juicigt utan att helt tappa beskan och med en fräsch humlig och lätt tropisk avslutning. Mycket god.

Kriek De Ranke, 750 ml, 99,90 kr, 7,0 %, Övrig syrlig öl

Ganska balanserad syra med citrus- och grapefrukttoner och körsbären ger en riktigt behaglig känsla utan att ta över handen. Hyfsat rent men ändå komplext och körsbären gör dig sällskap hela vägen. Fylligt och riktigt gott.

Lervig/Verdant Its Not Me, Its You, 500 ml, 54,90 kr, 6,5 %, India pale ale

Fylligt och friskt med en hel del tropiska toner, men där finns också en del grästoner. Friskt men och lite tunn och smakerna försvinner ganska snabbt. Helt okej men inte det bästa som de här bryggerierna producerat.

North Brewing/Beerbliotek West Coast DIPA, 440 ml, 49,90 kr, 8,5 %, Imperial/Dubbel IPA

Old school-IPA med gräsiga toner och en ganska tydlig beska. Lätta frukttoner och en del alkohol lyser igenom. Okej öl.

Sierra Nevada Fantastic Haze, 355 ml, 39,90 kr, 9,0 %, Imperial/Dubbel IPA

Ett öl som hade mått bättre av att komma ut tidigare på Systembolaget. Lätta ananastoner kombineras med en behaglig beska, men nog hade det här varit godare om den inte varit bryggd i början av året. Ändå okej öl.

Omnipollo Flashback Blueberry Pancake Imperial Porter, 330 ml, 69,90 kr, 9,0 %, Imperial porter & stout

Det doftar verkligen pannkaka från start och sedan kommer blåbären smygande. I smaken är det mer blåbär som tar ganska mycket plats, men ändå ger en del plats för den imperial porter som finns i botten. Sött och långt från stiltypiskt, men ändå gott.

Stigbergets Sinnerman Cinnamon Imperial Stout, 330 ml, 44,90 kr, 12,0 %, Imperial porter & stout

Rostat och med en hel del kanel, kaffetoner och bra fyllighet. Smakrikt med mörk choklad och kakaotoner. Fylligt och gott med gott om smaker, dessutom håller sig kanelen på en lagom nivå.

Ayinger Maibock, 500 ml, 28,90 kr, 6,9 %, Ljus bocköl.
Ölet släpps under onsdagen och har ej testats nu. Tidigare smakprov av ölet kombinerat med bryggeriets goda anseende gör ändå att det är ett öl att rekommendera för den som gillar lite starkare lageröl.