Dagen då irländarna tömmer faten

Ivan Keane har en stor dag framför sig idag. Foto: Ronny Karlsson.

Idag är det St Patrick’s dag. Dagen då irländarna dricker Guinness direkt ur faten, eller i alla fall bildligt talat.

Att dricka öl på St Patrick’s day har historiska anor. På St Patricks dödsdag, den 17 mars, tilläts kristna att bryta fastan för att dricka och äta. I början av 1900-talet blev datumet dessutom Irlands nationaldag och i dag är det en ledig dag vilket underlättar frosseri i både dryck och mat.

Vi ringde upp Ivan Keane på Keane Brewing, han är från Dublin men har bott i Stockholm sedan början på 2000-talet för att höra hur irländare i förskingringen firar. 

– Det är svårt att fira nu med corona, men normalt sett brukar vi ha en parad som går från Humlegården till Gamla Stan med tusentals irländare. Sen äter vi mat, dricker öl och lyssnar på irländsk musik säger han.

Han går inte in på hur mycket öl, men berättar att i hemlandet kan det bli stora mängder. 

– Det är som Irlands midsommarafton, alla är lediga, man lyssnar på musik och det är stor fest.

I främst USA tillför man ibland grön färg i ölen på St Patrick’s Day, men det är inget för Ivan.

– Det är inte riktigt min grej, men jag var i Chicago på St Patrick’s Day för några år sen och då hällde de till och med grön färg i Chicagofloden.

I Sverige är kanske Guinness svarta färg vanligare i firarnas glas, det finns på många pubar och tittar man på Systembolagets fasta sortiment så är urvalet av irländsk öl i övrigt väldigt begränsat.

– Guinness är bra på marknadsföring, men det kommer mer och mer craft beer från Irland. Det finns några bra bryggerier även om jag inte sett dem här, men jag hoppas att det blir mer i framtiden.

Inte heller Keane Brewing listar så många irländska öl, men Ivan säger att han faktiskt gjort en dry stout.

– Förra året gjorde vi folkölet Nana’s Stout, det var en dry stout.