Clas drack inte öl på 50 år – nu brygger han

Clas Andersson, hembryggare

50 år utan öl alls och nu brygger han sin egen. Men det är inga stora batcher, Clas Andersson brygger bara fem liter i taget – och ser mest fördelar med det.

Namn: Clas Andersson
Ort: Västervik
Ålder: 56
Hembryggare sedan: 7 november 2020

Varför började du som hembryggare och hur började det?
– Drack överhuvud taget inte öl under mina första 50 levnadsår men sen gick det utför … Har gjort vin tidigare, och nu med, och började fundera på att brygga öl, men tyckte det blev för mycket arbete och investeringar om jag skulle börja brygga batcher på 20-25 liter. Men sen hittade jag ”One Gallon Brewing”! Att brygga femliters batcher med mycket av den utrustning som jag redan hade kändes ju överkomligt. Ett antal gamla svagdricksflaskor som stod som prydnad kom också till användning och vår tioliters syltkastrull var perfekt som kokkärl. Ett överblivet kopparrör kröktes till för att fungera som kylspiral. Behövde egentligen bara en kapsylapparat, malt, humle och jäst vilket gick lätt att beställa från en nätshop, jag har drygt tio mil till närmaste bryggbutik.

– Jag bryggde sex sju batcher på två månader och kunde konstatera att jag var fast. Funderade på om det finns fler som är lika tokiga som jag och startade i januari en Facebook-grupp ”One Gallon Brewers Sverige” som efter fyra månader hade 100 medlemmar och nu har passerat 150. Har bryggt drygt olika 20 batcher på tio månader – allt från pale ale till stout, veteöl, lager och Tjölsch (Kölsch bryggd i Tjust) och har flera sorters jäst och malt som jag var rädd att jag inte skulle hinna använda. Är lite av en uppfinnare som har ett par egna påhitt till hjälp och försöker hela tiden utveckla och effektivisera utan att det kostar för mycket.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka?

– Tiden varierar men det blir oftast en eller två bryggdagar per månad. Under en bryggdag blir det ofta två batcher som bryggs i serie vilket tar fyra fem timmar. Omtappning, flaskning med mera sker oftast på kvällar eftersom det inte tar så lång tid att till exempel fylla de tio flaskor som en batch ger.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?

– Att hemlighålla för frugan hur mycket pengar man egentligen lägger på bryggningen … Nej, skämt åsido. Med One Gallon tekniken blir problemen betydligt mindre. Inga stora apparater eller skrymmande jäskärl. Tunga lyft – vad är det? Att lagra tio flaskor av varje sort tar inte så stor plats. Däremot tar 10 flaskor var av 20 sorter plats men det är något som man kan lära sig leva med. Tack vare att man är pedantisk med städning och rengöring före och efter bryggningen blir frugan oftast glad när jag brygger vilket påverkar harmonin i hushållet. Men med så många olika öl kan det ibland bli svårt att välja vad jag ska dricka.

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt?

– Har bryggt en Aztec Style Brown Ale som blev speciell. Kakao, majsflingor och egenodlad chili är kopplingen till aztekernas land och smaken med först choklad och sedan en rejäl dos hetta som sitter kvar i flera minuter fungerar bra till kryddstark mat.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?
– Är tyvärr för oerfaren som öldrickare för att kunna göra det valet.

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri? 
– Nej. Har en tidigare arbetskamrat som är delägare i ett mindre bryggeri och det lilla han berättade räckte för att avskräcka mig.

Ditt bästa tips till andra hembryggare?
– Läs på mycket innan ni börjar. Det är inte svårt att brygga öl men lätt att göra fel. Skippa färdiga satser och gå direkt på helmalt. Betydligt billigare och godare. Börja i liten skala. Man lär sig nog lika mycket på att brygga fem liter som att brygga 25 liter. Med små batcher kan man brygga fler gånger och oftare vilket ger mer erfarenhet. Det blir dessutom mer ”hands on” vilket gör att man får en bättre känsla för processen.

– Att börja med ett helautomatiskt bryggverk och recept från en hemsida gör att man inte har en aning om vad som gjorde att ölet smakar konstigt. Och skulle det skita sig är det högst tio flaskor som man måste vaskas – inte 40-50 stycken. Vill man senare gå vidare till större batcher och bryggverk har man skaffat sig en bra grund och One Gallon-grejorna fungerar bra att använda när man vill testa den där kantarell-mango-krusbärsstouten som man fick idén till mitt i natten.

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?
Jag är absolut inte ofelbar men några större misstag har jag inte gjort än men det kommer säkert. Och skulle det hända något som avviker från det planerade är det inte ett misstag, utan jag har bara lärt sig ett annat sätt som inte fungerar.

Ljust eller mörk: Ja, fast inte i samma glas
Kastrull eller bryggverk: Kastrull
Flaska eller fat: Flaska. Fungerar dåligt med fat om man brygger fem liter
Pub eller hemma: Hemma
Session eller imperial: Ja tack
Surt eller beskt: Vi får se vad jag väljer när jag lärt mig mer.
Reinheitsgebot eller Omnipollo: Öl som öl