Centerbeslut: Vi vill ha kvar monopolet

Centerpartiet står även i fortsättningen bakom det svenska alkoholmonopolet. Foto: Montage.

Centerpartiet står bakom ett alkoholmonopol i Sverige även i fortsättningen. Det står klart efter diskussioner och beslut på helgens stämma.

Det var i förra veckan som flera grupper inom Centerpartiet gick ut och föreslog att partiet skulle verka för att ta bort alkoholmonopolet i Sverige. Bland annat var det ungdomsförbundet och studentförbundet som ville lyfta frågan.
– Vi tror att det är ett bra sätt att kombinera en reglerad försäljning, där man kan ha krav på ansvarsfullhet och ålderskontroller, men att samtidigt slippa det statliga monopolet som vi tycker är skadligt för människors frihet, sade Cuf:s ordförande Ida Alterå inför stämman.
Men i helgen diskuterades frågan och Centerpartiet står även i fortsättningen bakom det svenska alkoholmonopolet. Det skapade glada reaktioner hos många, inte minst i distrikt där det bor lite färre personer.
– Jag är oerhört stolt över Västerbottensbänken som gjorde ett starkt jobb i att försvara alkoholmonopolet. Vi var många som var upp och talade för vår sak. Det monopol vi har idag gör att vi som bor i glesbygd får god service med ett brett utbud av alkoholhaltiga drycker. Konkurrensutsätts monopolet, kan vi räkna med ett betydligt snålare utbud, avslutar Ewa-May Karlsson, gruppledare i Region Västerbotten.