Bryggeriet som vill växa men vara litet

Det började i ett studentkök i Linköping. Nu vill Imperiebryggeriet sätta fart på produktion men ändå fortsätta att vara litet.

Imperiebryggeriet drivs av Patrik Andersson och hans pappa Tomas. Det var under studenttiden som Tomas böjade experimentera med ölbryggning i ett kök.

– Det började med startkit men jag gick snabbt vidare. Det blev en hobby som både och gick överstyr, säger han med ett skratt.

Pappa Tomas blev också intresserade och efter att ha uppgraderat sin utrustning några gånger kände de att de ville mer.

För tre år sedan startade de företaget och när de fick kontakt med Gunnar Emanuelsson på Näss Gårdsbryggeri hittade duon också en plats att brygga sin öl på.

– Det startas väldigt många bryggerier i Sverige och det är en ekonomisk risk att köpa in ett bryggeri. Vi ville börja med att ta en lite lättare väg, säger Patrik Andersson.

Företaget startades i Getinge 2014 och den första ölen fanns på marknaden under våren 2015.

Samarbetet med Nääs har fortsatt och i dag brygger man dessutom öl hos Halmstad Brygghus.

Deras första öl var en smakrik ljus lager och därefter kom det en imperial red ale. Den sistnämnda är ett recept som gav en guldmedalj i hembryggnings-SM.

Dessutom finns numera en ipa på repertoaren.

– Det måste man ju ha, även om vi inte är humlefanatiker. Jag gillar öl med balans, säger Patrik Andersson.

I dagsläget finns deras öl i Systembolagets beställningssortiment, men målet är att komma in även på någon av de lokala butikerna. Produktionen av öl har så här långt varit blygsam, men ambitionen är att växa.

– Vi var inte uppe i 10 000 liter förra året. Vi vill växa men ändå inte bli stora. Vi vill vara ett litet tvåmannaföretag och siktar på att göra runt 25 000 liter öl varje år, säger Patrik Andersson.