Bryggerier i Belarus markerar med nya öl

Flera bryggerier i Belarus tar ställning mot president Lukasjenko efter valet nyligen. Foto: Montage.

Bråken i Belarus fortsätter efter det val som många tror var riggat. Nu släpper flera bryggerier öl med namn som tar ställning mot president Lukasjenko.

 

De flesta av er har säkert noterat att det är stökigt i Belarus, landet som tidigare hette Vitryssland, efter valet 9 augusti.

Sittande presidenten Alexandr Lukasjenko vann valet stort, men många menar att valsiffrorna var rent påhitt och allt fler har nu fått nog och varit ute på gatorna för att protesterna.

Även flera bryggerier i Belarus har anslutit sig till protesterna, och då på sitt eget sätt. Carousel Brewery har släppt tre india pale ales, och gett ölen namnen Vierym (Vi tror), Možam (Vi kan) och Pieramožam (Besegra). På etiketterna används ett hjärta, en knuten näve och ett segertecken, och det är också de tre symbolen som använts av oppositionen i landet.

Även bryggeriet Verden har ställt sig bakom oppositionen. Med ölet Broken Wall, en american pale ale, har man tydligt tagit ställning för att de politiska fångar som finns i landet ska släppas fria.

Inför valet släppte också bryggeriet Bierbank ölet No Fear, vilket förstås var en markering och en uppmaning så att folk skulle gå och rösta. Bryggeriet Bierbank blev i vintras det första belarusiska bryggeriet på Systembolaget när de släppte 1000 flaskor av ölet Quadrubel, en collab med Kalmar-bryggeriet Ängöl.