Bryggdags för snabbt växande förening

Pink Boots Society växer så det knakar över hela världen. På torsdag bryggs det öl även i Sverige och ansvarig för projektet är Jessica Heidrich.

Den tidigare huvudbryggaren på S:t Eriks ser fram att brygga ölet just på Pink Boots Brew Day, som också är Internationella kvinnodagen.

– Det kommer att bli minst ett tiotal tjejer, kanske fler, säger hon.

Bryggningen sker hos Höganäs Bryggeri och ölet ska bli en New England-IPA med humlesorterna mosaic, citra, hallertauer mittelfrüh och centennial. Den kommer att få namnet Bootprint IPA.

– Den kommer att bryggas i flera batcher så vi kommer att hålla på hela dagen. Totalt ska det bli 2000 liter av ölet, säger Heidrich.

Pink Boots Society är en förening som jobbar för att kvinnor ska få ta mer plats inom ölbranschen. Heidrich har varit engagerad där i flera år och kan konstatera att det är en förening på frammarsch. I år kommer det att bryggas öl på inte mindre än 230 olika platser runt om i världen i samband med 8 mars.

– För tre år sedan var det bryggningar på 70 olika platser så det går fort. Nu har föreningen 1700 medlemmar i 24 olika länder, berättar Heidrich.

Ölet beräknas vara klart någon gång i april och förhoppningen är att det även ska tas in på Systembolaget. Men först ska det förstås bryggas och Heidrich ser fram emot den dagen.

– Det är en magisk upplevelse att se på sociala media hur våra vänner på Nya Zeeland, där datumzonen börjar, är först med att mäska in och se hur bryggningen fortlöper runt globen via Australien, Japan, Europa, Brasilien, Peru och östkusten av USA för att avslutas med tjejer på Hawaii och i Canada.