Bryggdag ska locka fler tjejer till öl

Lyft fram alla duktiga kvinnliga bryggare i världen. Det är ett av målen för Big Boots Brew. Nu är målet att eventet ska växa i Sverige också.

Big Boots Brew, arrangerad av Pink Boots Society, handlar i korta drag om att tjejer ska samlas på Internationella kvinnodagen 8 mars och brygga öl tillsammans.
– Vi vill visa att vi finns, säger Jessica Heidrich, bryggmästare på S:t Eriks Bryggeri.
Träffarna sker över hela världen och det går att följa Pink Boot Day i sociala medier hela dagen. Från de första inmäskningarna i Japan, via Europa, och när de flesta börjar bli klara är det dags för att börja brygga på Hawaii. I fjol deltog över 100 bryggerier.
– Det finns många asgrymma brudar när det gäller öl, och föreningen strävar efter att hjälpa varandra.
Till den här bryggningen finns två recept att välja mellan. Ett är skapat av Amy Newell-Large på Avery Brewing och det andra receptet kommer från Catherine Portner på Portner Brewhouse.
Föreningens förhoppning är att de som brygger ska skänka en del av intäkterna. De pengarna går sedan till stipendier för kvinnliga bryggare. Ett stipendium som bland annat Jessica Heidrich en gång fått till en kurs i Chicago.

Förutom att visa upp att det finns tjejer i branschen, så vill förstås Pink Boots Society locka fler tjejer. Från början var föreningen enbart till för kvinnliga bryggmästare, nu är den öppen för alla som jobbar professionellt med öl.

– Det vore bra för branschen om det blev fler tjejer. Vi behöver bredda oss och det behövs fler kön, fler åldrar, fler etniciteter, säger Heidrich.
I fjol stod Jessica Heidrich som värd för bryggandet i Sverige, och hade då besök av bland andra Ida Engström, Electric Nurse, Sara Malmqvist på Järvsö Bryggeri och Fatou Camara från Omnipollos Hatt.
Till det här året hoppas Heidrich att en eller flera andra tjejer ska ta initiativ till en bryggning. Det är även tillåtet för hembryggare att vara med.
– Jag hoppas att flera tjejer ska ta över stafettpinnen.