Brygga öl roligare än att producera tv

Fredrik Stattin på Television Brewing Co. Foto: Privat

Television Brewing Co är ännu ett av många nya små bryggerier som poppat upp. Bakom det ligger Fredrik Stattin och han har jobbat med just television i många år, men nu är bryggningen roligare.

– Jag älskar att brygga, bryggdagar är avkopplande för mig. Det är så stor skillnad mot mitt andra jobb, säger Fredrik Stattin.

Det andra jobbet är i hans egna produktionsbolag för TV. Vilket också bekostar bryggeriet.

– Det är så stressigt jämt när man producerar TV och mycket pengar som står på spel – allt ska klaffa.

– Att brygga är också svårt, man måste göra rätt, men om man får vara ostörd och har bra musik så är det otroligt harmoniskt. Sen är det så skönt när man kolsyrat upp en öl och är nöjd med den, det är så enormt tillfredsställande.

I dagsläget jobbar Fredrik en dag i veckan med bryggeriet och skulle gärna vilja att det blev mer.

Fredik Stattin har bryggt som hembryggare sen han var 20 år, men gjorde en paus tills för sex år sen då han började brygga igen. Men det stannade inte vid hembryggning denna gång.

– Jag har jobbat som entreprenör hela livet och driver produktionsbolaget till vardags och då blev det bara så att jag inte kunde stoppa intresset, så i januari förra året så var alla tillstånd klara med Systembolaget och Skatteverket.

Än så länge är det i liten skala. Bryggverket är på 150 liter och finns i Fredriks källare. Men det ska bli ändring på det.

– Jag letar efter lokal i Bromma där jag kan expandera.

– Sen vill jag ha ett bryggverk på 1000 liter och sen 1000- och 2000-literstankar. Tanken är att ligga på 4000 liter i månaden eller drygt 50000 liter per år.

Television har för närvarande tre öl på bolaget, senast i måndags släpptes Åkeshof Single Malt Pale Ale.

– Det går jättebra, jag har svårt att leverera tillräckligt mycket till Systembolaget. Jag kan ju i bästa fall leverera 400 liter i månaden och det säljer slut. Jag har bara två SB, båda i Bromma.

– Sen har ölen fått bra betyg på untappd. Folk verkar tycka om det och jag får mycket hejarop och beröm.

Däremot har det inte blivit så mycket öl på krogarna ännu.

– I och med att jag sån begränsning i produktionen så har jag inte gått runt så mycket för att sälja till krogarna. Jag har pratat med en ölkrog i Bromma som vill köpa, men jag kan ju inte leverera …

Tidigare har han sålt brandad öl till ett hotell, men med corona försvann de ordrarna ganska snabbt.

All öl han gör använder kulturmalt med hundraåriga anor från Warbro Kvarn i Sörmland.

– Jag tycker att det är en jättestor skillnad med en helt annan fyllighet och komplexitet.