Broken Dreams rena drömmen för finsmakare

2010 började Frippe Bergsten-Myrthil med tre olika öl. Idag har Broken Dreams 1700. Foto: Peter Lindh

Här och var i Sverige finns guldkorn för finsmakaren även utanför storstäderna. Ett exempel är Nässjö Ölcafé, ett annat Broken Dreams i Borlänge. Eller vad sägs om att kunna köpa en lambic från 1957 för 8000 kronor?

Det är Frippe Bergsten-Myrthil som tillsammans med kompanjonen Fredrik Lidbäck har byggt upp Broken Dreams sedan 2010 från ett utbud på 3 öl till 1700 i dag. Det mesta på flaska.

– Vi har nio kranar, fyra är egna och resten är dessvärre på krogavtal, sen har vi flaskor med allt från lambic från 1957 till egen stout från collabs med lokala bryggerier, säger Frippe.

Och för fönstershopparen är Broken Dreams en dröm som går i uppfyllelse. Runt lokalen finns kylar fyllda med distingerade öl att dregla över. Priserna är förstås ganska höga för många av lagrade ölen, men det finns även en del färskare öl till normalpriser.

För även om Borlänge har nästan 58000 invånare så vill kanske inte alla betala priset för en Speedway Stout från 2009.

– Det funkar att ligga i Borlänge, vi ser oss som upproriska galler utanför storstäderna, men visst är det en viss utmaning även om vi har byggt upp en bra kundkrets med gäster som återkommer varje vecka, berättar Frippe.

– Sen är ju hotellet dragande också, där har det varit väldigt bra beläggning de senaste åren och det är många som upptäckt den fantastiska ölscenen och det hjälper oss.

Och som sagt, det är ju inte bara 64-åriga klenoder som serveras.

– På fat har vi många öl, som till exempel neipor från lokala bryggerier som Smith Street Brew, Oppigårds och Apex utöver ölen från avtalskranarna.

Den lagrade ölen har killarna samlat ihop genom åren på olika sätt. Specialiteten är lambic och stout.

– Det är egenimport, öl från resor och sånt vi bytt till oss från andra ölnördar – det ligger ett genuint arbete bakom det här. Många av våra öl är unika och finns bara hos oss.

Centralt placerad finns scenen där svenska och utländska undergroundgrupper brukar spela.

När Broken Dreams startade 2010 hade Frippe Bergsten-Myrthil inte jobbat med öl förut, men intresset fanns både hos honom och kompanjonen Fredrik Lidbäck.

– Vi har alltid haft ett genuint intresse för mat och dryck och framför allt öl. Och jag hade öppensinnade chefer som tyckte att det var en rolig idé att satsa på öl. Sen har det spårat ur… Men det är en ynnest att få jobba med sina hobbier, öl och musik, säger Frippe och berättar att scenen som är centralt placerad i lokalen brukar intas av såväl svenska som utländska undergroundband.

Hotellet Broken Dreams ligger i anslutning till är Best Western Gustaf Wasa. Och mycket av fokus ligger på mat.

– Folk stannar på hotellet för ölen och maten och vi är ensamma om att ha en Texas Smoker här. Jag brukar säga att vi är ett landsbygdswarpigs.

En gång om året arrangerar Broken Dreams dessutom en ölfestival med inbjudna bryggerier.

– Det började som en bartömning 2015 och har varit utsålt varje gång. Förra året satte pandemin käppar i hjulen men 2019 sålde 450 biljetter slut på fyra minuter.

Så mycket folk var det inte när Beernews var på besök en dag mitt i veckan, men ändå välfyllt sett med pandemiglasögon. Och att döma av av kollegans upprepade och uppspelta ”oj, har de den här med?” när han tittade i ölmenyn kan det kanske vara värt även för mer långväga att överväga ett besök. Har du dessutom 8000 kronor med dig får du ju även dricka en flaska lambic som snart borde ha rätt till ATP-pension.

– Men vi har bara sålt en hittills och har dem mest för syns skull, avslutar Frippe Bergsten-Myrthil.

DSC_4878

Bild 1 av 3

Frippe Bergsten-Myrthil framför en av de välfyllda kylarna på Broken Dreams, gå vidare i bildespelet för att se fler.