Brist på koldioxid kan ge bryggerier problem

Brist på koldioxid, gasen som bildar kolsyra, kan nu bli ett problem för brittiska bryggare. Foto: Pixabay

Brittiska bryggerier står nu inför ett nytt problem, det råder brist på koldioxid i landet.

Koldioxid bildar kolsyra och används vid tillverkning av många öl, men nu kan det bli problem att få tag i gasen för brittiska bryggerier. Det skriver Politics Home.

Förra veckan varnade det brittiska departementet för hälsa, mat och landsbygdsfrågor för att det råder brist på koldioxid.

Orsaken är att två stora fabriker stängts samma vecka och de två fabrikerna står för mellan 40 och 60 procent av den totala produktionen i landet.

Nu varnar företrädare för livsmedelsindustrin varnar i samband för att de förväntar sig stora problem inom nån vecka och vädjar till regeringen om att koldioxid till livsmedelsbranschen ska prioriteras.

Men även bryggerierna behöver gasen och redan innan är det stora problem i branschen orsakade av personalbrist inom bland annat transporter. James Calder, vd för Society of Independent Brewers, poängterar dock att många bryggerier klarar sig bra ändå.

– Den stora majoriteten av små och oberoende bryggerier produceras färsk cask-öl och för dessa bryggare kommer inte bristen på koldioxid att ha någon direkt påverkan. Men för det ökande antalet som gör öl på fat, flaskor eller burkar blir det ett ytterligare orosmoment, säger han, enligt Beer Today.

– Två tredjedelar av all öl som säljs av små oberoende bryggerier är cask-öl, som har en naturlig förekomst av koldioxid och behöver inte ytterligare. Men när fler och fler rör sig mot flaskor och burkar för att sälja till privatpersoner kan effekten bli större än den blivit vid tidigare tillfällen.

Problemet är lokalt i Storbritannien och i Sverige råder ingen brist.