Inför den 14:e upplagan av festivalen MBCC har Mikkeller – med hjälp av årets alla utställare – kartlagt ölbranschen, eller snarare toppsegmentet av branschen. Resultaten visar på återhämtning och framtidstro – men också oro för nya utmaningar.
Idag öppnas dörrarna till en av världens största ölfester, Mikkeller Beer Celebration Copenhagen, MBCC. Som traditionen bjuder har Mikkeller samlat några av världens mest intressanta bryggerier för en två dagar lång festival. Inför årets MBCC har de för också tagit tempen på utställarna, och i rapporten ”MBCC 2025 State of beer report” låtit dem besvara en rad frågor om sina verksamheter, framtidstron, utmaningar och trender.
Vad gäller framtidstron är resultatet tudelat. Av de deltagande bryggerierna är fler än 80 procent optimistiska för sin egen räkning, men endast 50 procent är optimistiska för branschens räkning i stort. Enligt undersökningen är det tydligt att den negativa påverkan på branschen fortfarande är kännbar efter de tuffa åren med pandemi, inflation och höga energikostnader.
Det konstateras också att det finns en överetablering av bryggerier, vilket speglar utvecklingen av att 2024 blev det första året på länge då fler bryggerier la ner än startade. Flera av bryggerierna förutspår nu fortsatt konsolidering där mindre, oetablerade aktörer riskerar att försvinna – medan starka, innovativa eller lokalt förankrade bryggerier har bättre förutsättningar att klara sig.
– De senaste åren har varit tuffa för branschen, men att så många bryggerier har överlevt och återhämtat sig visar på hantverksölets motståndskraft. Öl av hög kvalitet når en bredare publik, med bättre alternativ i livsmedelsbutiker, förbättrade urval på sport- och kulturarenor, och fler barer som erbjuder hantverksöl på fat. Med det sagt måste vi vara medvetna om att branschen fortfarande är sårbar, och marknadskoncentrationen innebär att vissa bryggerier kommer att tvingas stänga, säger Mikkellers Mikkel Bergsø, initiativtagare till undersökningen.
På temat utmaning lyfts en växande oro för klimatförändringar, som i allt större utsträckning börjat påverka både tillgången, men också kvaliteten på ölråvaror. En tredjedel av undersökningens bryggerier konstaterar redan en direkt påverkan.
28 procent av de deltagande bryggerierna oroas också över den växande nykterhetstrenden. Generation Z dricker omkring en tredjedel mindre öl än tidigare generationer, och hälsomedvetna konsumenter väljer i allt större utsträckning att minska sin alkoholkonsumtion. Samtidigt växer marknaden för alkoholfria öl som ett starkt motdrag. Med förbättrad kvalitet och tillgänglighet konkurrerar de inte bara med traditionell öl, utan även med energidrycker och läsk som ett hälsosammare alternativ.
Trendmässigt är det främst en trend som sticker ut: lagerölet. 75 procent av bryggerierna säljer mer lager än för fem år sedan, och 85 procent tror att försäljningen kommer att öka ytterligare de kommande fem åren. Det ses som en naturlig motreaktion inom en bransch som rör sig i cykler mellan innovation och tradition. Undersökningen konstaterar att bryggare har tröttnat på överdrivet humlade och syrliga öl. Dessutom gör lagerns lätthet och tillgänglighet att den passar en bredare publik, vilket bidrar till hantverksölets demokratisering.
– Vi har förutspått denna pilsneråterkomst i flera år – det är fem år sedan jag tatuerade in ‘Year of the Lager’ som ett skämt, och nu verkar det faktiskt hända. Äntligen. Det är uppfriskande, säger Mikkel Bjergsø.
Bland ölen man tror kommer att tappa mest toppar, med 34,1 procent, suröl och lambic och 30 procent förutspår minskad efterfrågan på stout, och 29,3 procent tror att saison är på väg bort. Det råder även delade meningar om IPA:ns framtid – cirka hälften tror att trenden inte har nått sin topp, medan 34 procent anser att den är passerad.
– De mest framgångsrika bryggerierna är de som förstår att det finns ett brett spektrum mellan den genomsnittlige lagerdrickaren och den supernördiga humlejagaren – och de fyller det mellanrummet med kreativitet och precision. Dessa varumärken lyckas erbjuda välgjorda, lättillgängliga öl som förblir trogna sin identitet samtidigt som de fungerar för barer, restauranger och till och med cocktailprogram. Den vanliga ursäkten är att dessa marknader är för svåra att ta sig in i utan stöd från stora företag, men specialkaffeindustrin har visat att det inte behöver vara så. Det finns en publik – det vi behöver är en plan, ett proaktivt säljteam och viljan att knacka på dörrar istället för att sitta och vänta på att bli upptäckta, summerar den spanska öljournalisten och experten Agus Blanco.
_
Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.
