Bilar i centrum för nya bryggeriet i Kävlinge

Per Daneskog sålde sin verksamhet, flyttade till Skåne och startade bryggeri tillsammans med Elisabeth Daneskog.

Han sålde sin firma och gick i pension efter 40 år som tandtekniker. Men nåt ska man ju göra så Per Daneskog startade ett bryggeri i stället.

Att bli bryggare i stället för tandtekniker kanske inte ekonomiskt alltid är det smartaste, men det finns ju andra värden i livet.

– Jag har fått mer beröm på sex månader som bryggare än som 40 år som tandtekniker. Det är därför man vill satsa vidare, säger Per och lägger till:

– Som tandtekniker får man inte så mycket uppskattning beroende på att man inte träffar patienten mer än när det är komplicerat. Tandläkare berömmer inte så ofta, de är väl rädda för att behöva betala mer, säger Per och skrattar.

Så han trivs i den nya rollen. Och på nya platsen. För när han sålde sin tandtekniska verksamhet i Kalmar flyttade han till Skåne, där barn och barnbarn finns. Pengarna från försäljningen blev grundplåten i Kävlinge Bryggeri.

– Så jag behöver inte gå plus, men det vore roligt att gå plus minus noll i alla fall.

Bryggeriet är i liten skala. Batchstorleken är oftast inte mer än 50 liter och max är 100. Tankar har han inga än, utan det är jäshinkar som gäller. Men det är något som kanske ändras framöver.

– Jag jäser i hinkar i sju kylskåp, men jag funderar på att skaffa utrustning för att jäsa under tryck.

Mycket av det som produceras går åt vid provningar som han och frun Elisabeth arrangerar i bryggeriet, som ligger i den gamla Glace-fabriken.

– I början var hon inte så intresserad, men när temat blev att kombinera mat och dryck så blev hon det. Hon har jobbat i restaurangbranschen i alla år.

Bryggeriet har en extern kund hittills, mer vågar Per inte än, även om att varit i kontakt med fler. Och att sälja på Systembolaget är för närvarande inte aktuellt.

– Jag vet inte om det är så mycket ekonomi i det, kanske satsar på kvalitet i stället för att satsa på volym. Och att delta på mässor, fortsätter han och berättar att han redan varit på en och en till i Lund är på gång i höst.

Bryggeriet startade för mindre än ett år sen, men redan finns åtta produkter i moderna stilar. Etiketterna är väldigt bilinspirerade, vilket speglar Pers intressen.

Det är fokus på bilar för Kävlinge Bryggeris öl.

– Det är tryck av handmålade akvareller som sonen Henrik har gjort, även han har ett stort bilintresse och varje ölsort har en klassisk bil som anknyter till ölet och dess ursprung, avslutar han.