Beslutat: Populära festivalen läggs ned

Under hösten fanns ett hopp om en föryngring och en fortsättning. Men nu är det klart att ölfestivalen i Söderbärke läggs ned nästa år.

Beernews berättade redan i höstas om arrangörernas oro för framtiden. Då fanns det förhoppningar på att några yngre förmågor skulle kliva fram och ta över festivalen. Men så har det inte blivit.

I lördags var det årsmöte för festivalorganisationen och då togs beslutet. Festivalen SMÖF genomförs 2017 och 2018. Sedan är det stopp.

– Det känns lite splittrat. Dels känner jag en lättnad, men det finns en form av sorg över beslutet också, säger festivalgeneralen Thomas Husing.

Han säger att 7-8 personer lagt väldigt mycket tid på festivalen genom åren, och att de nu gemensamt kommit fram till att åldern börjar att ta ut sin rätt.

– Vi börjar att bli lite mätta, säger Husing.

Han säger att det förstås kan bli aktuellt att diskutera om det kommer ett gäng människor som vill driva festivalen vidare, men han håller inte det för sannolikt.

– Det har gått ganska lång tid nu, om det fanns någon intresserad skulle de ha hört av sig.

Planen är nu att avsluta SMÖF med flaggan i topp. Inför den sista festivalen nästa år planeras för en utomhusfestival. SMÖF skulle då flyttas till augusti och vara på samma område.

– Det som kan sätta käppar i hjulet för det är att vi behöver ha någon form av tak om det blir dåligt väder. Men skulle det bli av så ska vi kunna ta in fler personer än vi brukar klara av, säger Husing.

Fjolårets festival var den 13:e i ordningen och samtliga 2800 biljetter var slutsålda. Nu finns bara två chanser till att besöka festivalen. Sedan är det över.