Beernews exklusiva podcast för patrons har snart ett år på nacken, och det firar vi med ett sprillans nytt avsnitt om det kontroversiella ämnet ursprungsmärkning för öl. Vi tipsar också om några av de mest minnesvärda höjdpunkterna från året som gått.
Beernews Deluxe är podden för dig som vill få ut lite mer av ditt ölintresse. Som patron får du tillgång till exklusiva avsnitt där frågorna går på djupet och samtalen rör sig mellan både allvar och skratt. Det är nyfiken lyssning för dig som älskar öl, oavsett om du brygger själv, jobbar i branschen eller bara gillar att dricka gott.
Nedan följer sju exempel på avsnitt från poddens första år. Vi börjar med ett helt nytt – om några av Sveriges mest populära ölsorter och vad som egentligen döljer sig bakom etiketterna.
Ursprungsmärkning – var bryggs ölet egentligen?
Medverkande: Tobias Janius, Sanna Lindberg och Fredrik Berggren, Beernews.
I det allra senaste avsnittet av Beernews Deluxe tas en av branschens känsligare frågor upp: var bryggs ölet egentligen och varför är det så hemligt? Med avstamp i Beernews granskande artikelserie går Tobias, Sanna och Fredrik igenom hur många av Sveriges mest sålda ölmärken låtsas komma från en viss ort – trots att ölet bryggs någon annanstans. Det handlar bland annat om storsäljare som Mariestads, Arboga och Nordliga Sarek.
Det handlar om en marknadsföringsstrategi där ortsnamn används för att skapa känslor av tradition, hantverk och äkthet medan ölen i själva verket bryggs på stora industribryggerier, där ett flertal olika varumärken massproduceras sida vid sida.
Och även om det framför allt är de stora bryggerierna som använder sig av den här taktiken, så förekommer det också bland mindre aktörer – även om det är ovanligare. Ett exempel är Norra Vånga Bryggeri utanför Vara, vars öl produceras i Halmstad drygt 23 mil bort men ändå säljs som ett lokalt öl. I det fallet har det lett till att småbryggerier i närområdet upplever att det blivit svårare att sälja in sina produkter till krogar och butiker eftersom man redan ”har ett lokalt öl” – trots att Norra Vångas produkter inte bryggs där.
Avsnittet behandlar också myndigheternas ansvar, Systembolagets inställning och hur svårt det faktiskt är för konsumenter att kunna veta var ölet kommer ifrån.
– Jag kan inte förstå alla ansträngningar man gör bara för att slippa skriva ut var ölet faktiskt bryggs. Det är inte svårt att vara tydlig, och det hade inte behövt påverka försäljningen negativt, konsumenterna förtjänar bara att få veta vad de köper, säger Sanna Lindberg bland annat i avsnittet.
Hålla ölprovningar
Medverkande: Tobias Janius och Fredrik Berggren, Beernews.
Hur håller man en bra ölprovning? Det undrade flera patrons – och fick svar. Tobias och Fredrik går i detta avsnitt igenom sina bästa tips, vanliga misstag och hur man anpassar upplägget beroende på sammanhanget. Är det hembryggare, nybörjare eller ett företagsteam i konferensrummet?
Samtalet bjuder på erfarenheter från åratal av provningar – både lyckade och mindre lyckade. Det pratas om blindprovningar, ölpedagogik och vikten av att känna av sin publik.
– Det är stor skillnad på att hålla provning för hembryggare jämfört med ett gäng i varselväst, säger Fredrik Berggren.
Johan Holmdahl, Bryggeriet Ångkvarn
Medverkande: Tobias Janius, Beernews, och Johan Holmdahl, Bryggeriet Ångkvarn.
I ett somrigt samtal från en altan i Dalarna får vi lära känna Johan Holmdahl, numera bryggare på Bryggeriet Ångkvarn i Uppsala. Han berättar om sina år på Slottskällans Bryggeri och Tempel Brygghus, om övergången från större till mindre bryggerier och om jakten på både smak och mening.
Det här är ett personligt porträtt som visar hur öl kan vara både passion och yrke. Och hur livet i branschen ser ut bortom rubrikerna.
– Jag ville hitta tillbaka till ölets hantverk och få närmare kontakt med dem som dricker det, säger Johan Holmdahl när han i podden blickar tillbaka på sin resa genom ölsverige.
Para öl och mat
Medverkande: Tobias Janius och Sanna Lindberg, Beernews.
Tobias har länge varit skeptisk till att para öl med mat, men i det här avsnittet får han möjlighet att ge det en ärlig chans. Under ledning av Sanna Lindberg smakar han sig genom sex olika ölstilar tillsammans med en smakrik blåmögelost, bröd, fikonmarmelad och knäckebröd.
Avsnittet är både ett smakexperiment och en pedagogisk genomgång av vad som händer när smaker möts och hur man kan tänka när man själv vill kombinera mat och öl. Lyssnarna får dessutom konkreta tips på hur man kan återskapa provningen hemma.
– Det var överraskande hur mycket rätt kombination kunde lyfta både ölen och maten. Jag har nog underskattat hur kul det kan vara när man verkligen testar sig fram, säger Tobias Janius efter provningen.
Inkludering i ölsverige
Medverkande: Josefine Törnqvist (Ölgäris), Nadja Karlsson (Spritmuseum), Tobias Janius och Sanna Lindberg (Beernews).
Vad betyder inkludering i praktiken och hur välkomnande är egentligen Ölsverige för kvinnor och icke-binära? Utifrån en läsarundersökning från hösten 2024 pratar Tobias och Sanna om hur scenen utvecklats och vad som fortfarande saknas.
Vi hör också Josefine Törnqvist, grundare av Ölgäris, och Nadja Karlsson, dryckesexpert på Spritmuseum. Båda har lång erfarenhet av branschen och reflekterar över hur Ölsverige har förändrats, hur det ser ut med representationen i dag – och vad som behöver hända framöver.
– Inkludering handlar inte om att göra något stort, utan om att skapa en miljö där fler vill stanna kvar, säger Josefine Törnqvist i avsnittet.
Differentierad alkoholskatt och gårdsförsäljning
Medverkande: Tobias Janius, Petur Olafsson (Beernews), Muharrem Demirok (Centerpartiet) och Niklas Lundgren (Apex Brewing).
2024 blev året då alkoholpolitik på allvar hamnade på ölbranschens agenda. I det här avsnittet pratar Tobias med Petur Olafsson om vad som faktiskt har hänt, vad som diskuteras just nu – och vad som väntar runt hörnet. Det handlar om höjningen av alkoholskatten, men framför allt om de två stora frågorna: gårdsförsäljning och differentierad alkoholskatt för små bryggerier.
Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok intervjuas om partiets arbete för gårdsförsäljning och Apex Brewings Niklas Lundgren delar sina tankar om hur politiken påverkar både vardagen och framtidsplanerna för småbryggare.
– Det finns ett brett politiskt stöd för gårdsförsäljning, men det kommer att avgöras av detaljerna, säger Muharrem Demirok.
Sedan avsnittet spelades in har riksdagen röstat ja till både gårdsförsäljning och differentierad alkoholskatt. Båda reformerna träder i kraft sommaren 2025. Muharrem Demirok har dessutom lämnat posten som partiledare.
Redaktionen reflekterar över 2024
Medverkande: Tobias Janius, Petur Olafsson, Sanna Lindberg, Fredrik Berggren, Simon Svensson och Henrik Edberg från Beernews
Det sista avsnittet för 2024 samlades hela Beernews-redaktionen runt ett bord för att prata om det gångna ölåret. Det handlar om inflation, försiktigare konsumenter, bryggeridöd, men också om möjligheter, nystarter och framtidstro.
Samtalet blandar analys och anekdoter, och är ett perfekt avsnitt för dig som vill förstå vad som egentligen hände förra året – och varför det är viktigare än någonsin att öl engagerar.
– Vi måste våga tro på framtiden. Det är fortfarande många som älskar öl – men de köper den på andra sätt än tidigare, säger Sanna Lindberg.
Stötta oss och börja lyssna på Deluxe
Som patron på Beernews får du tillgång till Beernews Deluxe – våra mest fördjupande poddavsnitt med gäster, ämnesgranskningar och tips. Du får också möjlighet att påverka innehållet, delta i tävlingar och nominera vilka öl som ska drickas i den andra Beernewspodden – Beernews Afterwork.
Du blir enkelt medlem på patreon.com/beernews. Tack för att du stöttar fri och nyfiken öljournalistik!
_
Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.
