Ayla hyllar flera svenska folköl

SOMMARFRÅGOR 2020

Ayla Yavuzalp svarar på våra sommarfrågor. Foto: Ronny Karlsson.

Ayla Yavuzalp på Noisy Bastards i Sundsvall har en hel del folköl som favoriter. Här är alla hennes svar på våra sommarfrågor.

1. Hur har corona-viruset påverkat din ölverksamhet under våren? Vilka åtgärder har ni vidtagit?

– Det har påverkat oss ganska hårt, vi stod precis samma månad med rätt fina bokningar och spelningar så det blev tydligt struket direkt.
Följande vecka så blev det stop med försäljningen mot krogarna.
Det vi gjorde direkt var att lansera vår mobila lösning som har kört ut både folköl från butiken samt bryggprodukter fredagar och lördagar kring Sundsvall med omnejd. Butiken har även varit öppen, det har fungerat bra med avstånd och några hundra liter handsprit.
Vi blev jättefint mottagna av alla kunder och fick många nya förstås, den försäljningen höll oss flytande. Det har varit ganska tomt däremot utan alla festivaler och mässor men det tar vi igen snart.

2. Vad blir det bästa med din sommar 2020?

– Att vi kör en popup bar & butik nere på stan som heter NOISYFolk&Bar där vi fortsätter samla bryggeriers folköls produktioner och serverar skön grön mat. Folkölen börjar verkligen etablera sig och det är så vackert. Det ska bli så kul med en bit av NOISY ner på stan i sommar! Sen ska vi förstås bada alla lediga stunder!

3. Vilket är det bästa svenska öl du har druckit så här långt i år? Varför är ölet så bra?

Här tänker jag bara svara med folköl & flera för det går inte att svara med en.

DuckPond -Sombrino
Stigberget- Babymåsen
Dugges -HALLON

Omnipollos – Serie / ostkaka, blåbär, nypon och reference

Citrus Cilantro som är en produktion av Brekeriet och Folk&brew, den är inte ny men överraskar och levererar.
Varför är just dom här så himla bra ?
Balans och nivå är svaret, inget som stör bara en massa ljuvliga rena smaker på rätt plats.

4. Frågan om gårdsförsäljning ska utredas av Socialdepartementet i höst. Tror du att det kommer att införas i Sverige?

– Jag tror tyvärr att det sitter långt inne att det skulle bli ett faktum. Sverige är inte intresserat av att släppa restriktioner kring hanteringen av alkohol. Det är så djupt rotat och att nysta upp något som sitter så långt inne är en process. Däremot att utmana och börja jobba mot en förändring är viktigt. Jag ser absolut det fina med Systembolaget men som med alla stora företag som har en sådan samhällsmakt så står vi andra ofta utan makt, och jag tror att i en bransch som växer snabbt så har vi bryggerier behovet att kontrollera iallafall vissa produkter själva, men när vi inte kan det så kommer delar av utvecklingen i ölbranschen fortsätta ske långsammare i Sverige än resten utav världen.
En väg framåt kanske kan vara att vi producenter får sälja till exempel experiment och till en viss alkoholhalt.
Eller visst antal per person.. det finns många lösningar.

5. Du får duka upp till en middag för fyra personer, där det äts god mat och dricks god öl. Vilka tre personer i hela världen skulle du vilja bjuda utöver dig själv?

– Det kommer låta sorgligt men min familj som inte finns här längre, min mamma min lillebror och min mormor. Det skulle vara fantastiskt kul och mysigt och jag skulle släpa med dom på ölfestival. Kan förstås ge er några häftiga svar på spännande och coola människor men mamma är ändå alltid tuffast.