Är 2020 året för gårdsförsäljning?

Centerpartiet hoppas att utredningen om gårdsförsäljning av öl och vin ska ge ett positivt resultat. Foto: Montage.

Är 2020 året då vi kommer fram till att vi ska ha gårdsförsäljning av öl i Sverige? Ja, det hoppas i alla fall sex centerpartister i en debattartikel.

Det är i Ystad Allehanda som de fyra riksdagspolitikerna Kristina Yngwe, Jonny Cato, Sofia Nilsson och Niels Paarup-Pedersen skriver om sina förhoppningar på den utredning om gårdsförsäljning som enligt Januariöverenskommelsen ska göras under året.

”Vi centerpartister tycker att det borde vara en självklarhet att små bryggerier, vingårdar och destillerier runt om i landet ska kunna få sälja sina varor till besökande kunder. Det blir något lätt absurt när kunderna får smaka ett glas på plats, men inte får köpa med sig en flaska hem.

Samtidigt ser vi hur intresset för småskalighet blir allt större. På åtta år har landets bryggerier ökat från under 50 till nära 400. Bryggerierna, vingårdarna och destillerierna är viktiga för besöksnäringen. De drivs ofta av småföretagare på landsbygden”, skriver kvartetten.

De välkomnar utredningen och hoppas nu att den ska visa att gårdsförsäljning är möjligt samtidigt som Systembolaget har kvar sitt monopol.

”Oavsett hur mycket vi brinner för våra frågor, har vi en ordning i riksdagen. Först utreder man, sedan lagstiftar man. Det omvända vore ganska olyckligt, när man tänker efter. När det gäller gårdsförsäljningen är det till exempel viktigt att reda ut vilka drycker som ska omfattas, samt hur förändrade regler stämmer överens med EU:s bestämmelser. Detta kommer vi nu att få svar på.

I år tar vi ett steg närmare den lagstiftning som kan ge bryggerier, vingårdar och destillerier runt om i landet den efterlängtade möjligheten att få växa och utvecklas”, skriver de i debattartikeln.