Hembryggarna

Annika och Sven började med belgiskt

Annika och Sven Lindow. Foto: Privat.

Veckans hembryggare är Annika Lindow och Sven Nilsson, två kända ansikten i Ölgöteborg.

Namn: Annika Lindow och Sven Nilsson

Ort: Göteborg

Ålder: 60-isch

Hembryggare sedan: 2006

Varför började ni som hembryggare och hur började det?

– I början på 1990-talet var vi insnöade på belgisk öl och då köpte vi hem ölsatser i klosterstil. Första gången blev det fullt drickbart, men bara sådär andra gången. Vi tröttande snart då vi förstod att vi inte hade koll på allt.

– 2006 hängde jag (Sven) på Conny Jonsson som då hade 30+ års erfarenhet av bryggning. Det gav mycket mer än ofullständiga böcker och foruminlägg. Äntligen förstod man hur det hänger ihop, var dofterna och smakerna kommer ifrån, vad som var viktigt och vad man behöver. Annika tyckte att jag behövde ”göra nåt med grabbarna” men hon kom snart med egna idéer och vi brygger nu regelbundet tillsammans.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka? Hur hittar du tiden?

– Inte mycket men funderar på recept ofta. När vi dricker någon ”köpeöl” diskuterar vi gärna vad som finns i och om det är nått vi vill brygga.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?

– Brygger på Drakens som vi delar med andra hembryggare. Inget stök hemma. Svårast är att välja vad man skall stoppa i av all kul malt, humle och jäst som finns.

Vilket av dina öl är det bästa ni har bryggt? Vad gör det så bra?

– Alltid den senaste och det känns bra att det är så.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– U Fleko en mörka lager i Prag gillar vi båda. Har lyckats bra, men det är svårt att hålla den så enkel som den egentligen är. Har man för många maltsorter blir den för komplex och då smakar det jättebra, men något annat. Det lär bli fler ”Nära fläcken”-öl.

Har ni eller har ni haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?

– Nej, aldrig. Roligare att göra den öl vi själva vill ha och brygga när man vill.

Ert bästa tips till andra hembryggare?

– Haka på någon som kan och kan förklara. Brygg sen så ofta du kan med olika personer och i olika ölstilar så du får inspiration. Gå med i SHBF och någon lokal hembryggarförening.

Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?

– Inga värt att nämna.

Antingen eller …

Ljust eller mörk: Båda

Kastrull eller bryggverk: Bryggverk

Flaska eller fat: Flaska

Pub eller hemma: Absolut båda

Session eller imperial: Session

Surt eller beskt: Beskt

Reinheitsgebot eller Omnipollo: Reinheitsgebot