André bjuder dig på helgens öltips

André Milsem väljer sina favoriter på Systembolaget. Foto: Montage.

Helgen närmar sig och då bjuder vi på öltips. Den här gången är det Beernews egen André Milsem som står för tipsen.

Milsem bjuder på en bra blandning av öl och här har du de fyra han rekommenderar.

3 Fonteinen Oude Gueuze

– Att efter en lång arbetsvecka glida in på bolaget och plocka med sig en 75:a med 3 Fonteinen Oude Gueuze känns smått magiskt och lyxigt. Att sitta i solen och njuta av denna krispiga öl och drömma om en (förhoppningsvis) nära framtid där man igen kan besöka Belgien är en fin verklighetsflykt i den annorlunda verkligheten vi just nu lever i. Bor man i Stockholm så kan man ju strolla ner till Zumen eller Akkurat och fortsätta upplevelsen med mer Lambic från deras välfyllda källare. Testa i så fall något från Cantillon, Girardin, Tilquin eller det som är mest i vinden just nu, Lambic från Bokke.

Stigbergets Bigger Bolder

– Det var inte länge sen man kollade avundsjukt över till USA för alla deras färska och fruktiga ipor men som tur är så finns det numera riktigt många bryggerier i Sverige som gör denna ölstil minst lika bra. Stigbergets var de som verkligen satte Sverige på humle-kartan när Olle (som nu driver O/O Brewing) skapade GBG Beer Week IPA  2016, och de har gått från klarhet till klarhet efter det trots att även de har haft sina utmaningar. Deras lillmås, mås och dubbelmås är alla klara favoriter, men på senaste har det blivit deras Bigger Bolder som har handlats. Men, väljer du en grumlig IPA från bryggerier som tex Stigbergets, O/O, Apex eller varför inte en klassisk IPA från Jämtlands, så kan du inte göra fel.

Westmalle Tripel

– USA och modern öl i all ära, men det är inte mycket som slår en traditionell belgare och där är en av mina favoriter Westmalle Tripel. Älskar verkligen denna öl och den fungerar oavsett om det är som slödricka i solen, till maten eller framför brasan på kvällen. Vill man utforska de belgiska trappistklassikerna närmare så kan jag varmt rekommendera öl som Orval och Rochefort 10.

Poppels/All In Brewing All-into it Stout

Utöver humleöl så har jag alltid varit avundsjuk på alla de fantastiska fatlagrade ölen som görs i USA. När fatlagring görs rätt så kan det lyfta en stout till skyarna genom att ge den en extra dimension och komplexitet. Därför är det riktigt kul att se de svenska bryggerierna kasta sig in även i detta. Här börjar det bli riktigt bra och denna senaste som är ett samarbete mellan Poppels och All In är ett riktigt bra exempel på detta. Hoppas verkligen denna trend fortsätter.