Anders väljer en belgare i glaset

SOMMAR 2019

Anders Olsson, här till höger och med Henrik Levy från Belgoklubben, svarar på våra sommarfrågor. Foto: Privat.

Anders Olsson är grundare till Eskilstuna Ölkultur. Här svarar han på våra sommarfrågor.

 
1. Du får bara dricka ett enda öl under resten av ditt liv. Vilket öl väljer du och varför?
– Jag väljer Westmalle tripel som är världens bästa öl, den är fulländad om den lagrats ett eller två år och mjuknat lite. Den gör mig aldrig besviken och funkar till nästan vad som helst. Den är såpass stark så jag kommer inte dricka den precis varje dag.

 

2. Vilka är världens tre bästa ölländer? Lista och förklara.
1: Belgien i en klass för sig med sin gigantiska ’artrikedom’ och sin enormt höga kvalitet. Ytterligare kommentarer överflödiga.
plats

2: England, kanske lite överraskande med där finns en rik och bred tradition som förtjänar betyligt större respekt. Än välgjord bitter med sin mjuka fruktighet är en stor upplevelse och mild är en härlig stil.

plats
3: Tyskland med många klassiska ölstilar. En välgjord ofiltrerad (och gärna självrunnen) lager är det renaste och friskaste man kan dricka.
 
3. Vilket svenskt bryggeri tycker du förtjänar mer uppmärksamhet?
– Jag har lite för dålig koll på vad andra bryggerier håller på med, men jag är väldigt svag för det nystartade bryggeriet Snausarve på Gotland som gör RIKTIGT bra grejor. Jag hoppas innerligt att det kommer att gå bra för dem.
 
4. Hur mycket kommer du att vara ledig i sommar och vad ska du hitta på?
– Jag har redan gjord en suverän ölresa i början av sommaren när vi var ett gäng galningar som cyklade runt i Pajottenland och besökte surölsbryggeriet. Sedan vilade vi ut i sommarhuset i Tylösand på Västkusten.
 
5. Vilken är Sveriges bästa ölfestival? Motivera.
– Har bara varit där en gång men svaret måste bli Brewskival som har satt en helt ny standard för en ölfestival. De har tagit det bästa med USA till Sverige.
 
6. Hur tror du att det ser ut med gårdsförsäljning av öl och vin i Sverige om tre år?
Jag tror att gårdsförsäljningen kommer i en något begränsad form inom några år under förutsättning att det går att förena med Systembolagsmonopolet ungeför som i Finland. Om valet står mellan gårdsförsäljning och Systembolagets verksamhet så väljer jag Systembolaget alla dagar i veckan.