Allt fler bryggerier runt om i världen

Antalet fysiska bryggerier fortsätter att öka runt om i världen. Men inte riktigt i samma takt som 2017. Det konstaterar Per Forsgren i sin årliga sammanställning från Ratebeer.

Per Forsgren gillar både öl och statistik. De senaste åren har han plockat fram statistik från ölsajten Ratebeer, som visar på utvecklingen bland annat av antalet fysiska bryggerier. Och visst ökade antalet under 2018, men inte riktigt som under 2017. I fjol var ökningen 12,9 procent och under 2017 var ökningen 13,4 procent.

I Sverige finns det 378 fysiska bryggerier registrerade på Ratebeer, och det är en ökning med drygt tolv procent på ett år.

– Jag skulle bli förvånad om vi inte passerar 400 bryggerier under 2019, även om det verkar som att fler också lägger ner numera, säger Forsgren.

Han poängterar att det kan finnas enstaka svenska bryggerier som saknas, eller nedlagda bryggerier som finns kvar på Ratebeer. Men samtidigt har sajten allt bättre koll på vad som händer framför allt i de största ölländerna.

Fysiska bryggerier innebär helt enkelt att bryggeriet har sin egen bryggeriutrustning. Därför räknas till exempel Poppels in, men inte All In Brewing. Ett annat exempel är att Hyllie Bryggeri och Psychopipes räknas som ett fysiskt bryggeri, och det samma gäller för Waxholms Bryggeri och Hop Notch.

Den största procentuella ökningen när det gäller bryggerier sker i Thailand samt i östeuropeiska länder som Serbien och Rumänien. Dessutom är han medveten om att det sker mycket i Indien och Kina, men att Ratebeer har lite sämre koll på de länderna.

Allra flest bryggerier finns förstås i USA. Där landade man på 6561 fysiska bryggerier vid årsskiftet. Tvåa ligger Tyskland med 1702 bryggerier och trea är Storbritannien med 1624 bryggerier. Sverige hamnar på 13:e plats med sina 378 bryggerier.

Fotnot: I statistiken finns det bara med länder som har minst 30 fysiska bryggerier registrerade på Ratebeer.

Här kan du se mer av statistiken.