Alkohol påverkar empati men inte moral

Alkohol påverkar vår empati men inte våra moraliska värderingar. Det visar ny forskning. Foto: Pixabay.

Mindre empati. Men våra moraliska principer behåller vi även när vi är berusade. Det visar ny forskning.

Har det hänt att du skyllt på att du var berusad när du gjorde något omoraliskt som du ångrar dagen efter? Nu visar ny forskning att din moral faktiskt inte påverkas av alkohol. Däremot känner du mindre empati efter att ha druckit.
Det är forskare i Bradford och Plymouth som drar de slutsatserna. Där visade det sig att människor känner mindre empati ju mer de har druckit. Dessutom får vi svårare att tolka andra människors känslor. Forskarna menar att många slagsmål på krogen beror på att berusade personer helt enkelt tolkar sociala situationer ganska annorlunda.
Däremot påverkas inte din moral enligt studien. Forskarna visar detta genom att låta personer göra ett moraliskt val och säga om man skulle offra en persons liv föra att rädda fem andra personer. Trots att empatin försämras av alkohol hade den ingen påverkan på hur människorna gjorde sitt moraliska val.
– Även om alkohol kan påverka hur vi tolkar och förstår andra människors känslor, kan vi inte skylla vårt omoraliska beteende på alkohol. Är du berusad så du har samma moraliska kompass. Därför är du ansvarig för dina moraliska och omoraliska handlingar, oavsett om du har tagit några drinkar eller inte, säger forskaren Kathryn Francis i rapporten.