Ales gillar tradition men också experiment

Ales Potesil är bryggare på Brevnovsky Klasterni Pivovar. Foto: Pressbild.

Med start under måndagen är det tjeckiska dagar i Stockholm. Ales Potesil är mannen som skapar ölen på ett av de deltagande bryggerierna.

 

Potseil är nämligen bryggare på Brevnovsky Klasterni Pivovar, som har anor långt tillbaka i tiden. Det är det äldsta i tjeckien för munkar.

– År 993, då klostret grundades, är också det tidigaste datumet för öltillverkning i Tjeckien. Bryggeriet var verksamt i klostret med olika avbrott fram till 1889. Vi väckte liv i denna tradition och för tio år sedan, 2011, återupptog vi ölbryggning i klostret.

Bryggeriet har etablerat sig bra på marknaden och kopplingen till det gamla är viktig.

– Platsen för vårt bryggeri är mycket viktigt för oss. Vårt vackra bryggeri har också en historisk romansk källare med en kopia av ett medeltida brygghus.

Under resan har verksamheten utvecklats.

– Förra året färdigställde vi vårt bryggerimuseum med en utställning av tusen ölglas. Framför bryggeriet har vi en egen humlegård där vi skördar 25 kg färsk humle som vi brygger en specialöl av en gång om året.

Cirka tre miljoner liter öl per år bryggs det och inte helt oväntat är det en lager som går bäst.

– Vårt mest populära öl är den klassiska Benedict 12º Pale Lager, en typisk representant för öl av pilsnertyp. Vi är stolta över att vi uteslutande använder humlesorten saaz. Förutom de klassiska ölstilarna gillar vi att experimentera. Vi brygger öl som lagras på ekfat. Vi jäser också vissa öl med en blandkultur av belgisk jäst och bakterier och låter dem mogna i över ett år tillsammans med druvjuice, säger han.

Nu är det Sverige som gäller i några dagar och evenemanget pågår under fyra dagar. 4-5 oktober är man på Bar Central, 6-7 oktober är det Svejk som gäller.

Bryggerierna som deltar är Budvar, Kocour, Albrecht, Břevnov och Clock.