Åbros besökcenter ska locka turister

Lagom till semestern öppnar Åbro första delen av sin besöksverksamhet i Vimmerby. Intresset har inledningsvis varit stort.

Beernews har tidigare berättat om Åbros planer på ett besökscenter där det också ska finnas ett mindre bryggverk. Målet är att ha det nya bryggeriet klart runt årsskiftet, men redan nu finns besökscentrat öppet.

– Vi öppnade efter midsommar och det har rullat på bra med besökare, säger Maria Wester som är ansvarig för verksamheten.

Hon räknar med ännu mer besökare den närmaste tiden. Dels lockar Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby många besökare, dels är det en stor folkracefestival i staden den här veckan.

– Vi vill bidra till att det kommer fler turister och att de stannar någon dag längre i Vimmerby, säger Wester.

I dag erbjuds rundturer i det stora bryggeriet med ett bryggverk på 30 000 liter. Efter rundturen finns möjlighet att provsmaka fem öl och en cider, och dessutom har man öppnat en Åbro-butik.

När det nya bryggeriet på 500 liter är i gång kommer ölen därifrån att finnas tillgänglig vid besöksscentrat och då ska det också finnas en restaurang där man kan se in i det mindre bryggeriet.

– Då kan vi leka med nya öl på ett helt annat sätt och dessutom göra mer specialöl till våra pubar, säger Wester.

Besöksverksamheten hålls öppen varje dag fram till vecka 33, därefter återstår att se hur det blir i höst. Men när hela paketet med bryggeri och allt är i gång lär det bli aktuellt med året runt-verksamhet.

– Det här är ett första steg och jag tror att alla här vill ha en förlängd turistsäsong. Vi hoppas kunna bidra till det, säger Wester.