Åbro nära premiär för mindre bryggverk

Premiären närmar sig för Åbros experimentbryggeri i Vimmerby. Planen är att brygga alla typer av öl och att ta ut svängarna ordentligt.

Beernews berättade i början av året på Åbros planer att installera ett bryggverk på 500 liter i anslutningen till sitt besökscenter i Vimmerby.

Under året har arbetet fortgått och nu närmar man sig de första bryggningarna.

– Vi går nu in i ett intensivt skede där vi trimmar in anläggningen och provar att brygga de första ölen, berättar bryggmästare Lennarth Anemyr.

Mikrobryggeriet byggs i anslutning till restaurang Brygghuset och får en central roll i bryggeriets nya besökscenter. Restaurangbesökarna ska kunna se och följa processen i mikrobryggeriet när de sitter och äter.

Ölen som bryggs kommer förstås att finnas tillgängliga på besökscentrat, men avnvändingen av det mindre bryggverket är bredare än så.

– Det skapar möjligheter att kunna brygga mindre serier med speciella öl till våra restaurangkunder, likaså att kunna brygga specialöl i små volymer som Systembolaget efterfrågar. Det kan vara att utveckla alkoholfria öl och lättöl med andra smaker, framför allt ökar möjligheterna till större flexibilitet, säger Anemyr i ett pressmeddelande.

Anemyr kommer att jobba tillsammans med Jonas Lindgren i det mindre bryggeriet. Målet är att att använda så lokala råvaror som möjligt när man brygger öl.

– Vi kommer att ha en odling med svenska humlesorter i anslutning till mikrobryggeriet. En tanke på sikt är även att odla korn, mer närproducerat än så kan det inte bli, säger Lennarth Anemyr.