980 restauranger och pubar har lagts ner

Brittiska pubar kan servera öl igen, men många oberoende har det fortfarande svårt efter att restriktionerna har hävts. Foto: Pixabay

Krisen för den brittiska restaurang- och pubbranschen är inte över. Nästan 1000 pubar och restauranger har lagts ner mellan juli och september.

När de brittiska restriktionerna släpptes i juli och hoppet steg i branschen om att det skulle bli bättre. Men andra problem som svårigheter att hitta personal och leveranser som inte fungerar har gjort att branschen fortfarande har det svårt.

980 etablissemang med alkoholtilstånd har försvunnit sen juli, i genomsnitt 16 per dag. Dessutom är de oberoende pubarna, barerna och restaurangerna som drabbats värst. De står för nästan tre fjärdedelar av nedläggningarna.

Uppgifterna kommer ifrån Market Recovery Monitor som görs av CGA and AlixPartners. Karl Chessell på CGA ser det som ett tecken på att krisen inte är över.

– De här siffrorna är en påminnelse, om det behövs, om att krisen i restaurangbranschen långt ifrån är över. Restriktionerna som hindrat folk att mötas och handeln må ha lättats, men effekterna är fortfarande kännbara för restauranger, pubar och barer, vars reserver ätits upp när de tvingats stänga i månader, säger han.

– Ta sen med rekryteringskrisen, ökande kostnader på många områden och stora problem med leveranser, så blir det uppenbart att tusentals företag och jobb är i fara. Riktat stöd från regeringen för att lösa de här stora utmaningarna, med början i en ytterligare momssänkning, behövs för att inte återhämtningen ska stanna av.

Även Graeme Smith från AlixPartners uttalar sig.

– Effekten på nattklubbar, som inte kunde hålla öppet alls under pandemin, har varit mest akut. En av tio nattklubbar har försvunnit de sensaste två månaderna.

Läs mer här.