Dags för skilsmässa efter 26 långa år

Bildspel

Bild 6 av 6

Den mysiga puben är full av detaljer i inredningen. Många av grejerna har en alldeles egen historia.

 

Han beskriver upplevelsen ungefär som en skilsmässa. Efter 26 år lämnar Lars Ridell Old Beefeater Inn i Göteborg och tar kompanjonen Sven Jannesson med sig.

1991 öppnades dörrarna för Old Beefeater Inn i Linnéstaden för första gången. Då som nu var ölen en viktig del av verksamheten, men under 26 år har det hänt otroligt mycket med svensk öl.

Men faktiskt är ganska många av gästerna de samma efter 26 år.

– Det är nog 50-60 personer som varit återkommande gäster genom alla år. De hade aldrig träffats utan oss men nu reser de tillsammans, går på teater tillsammans och har blivit ett stöd för varandra vid svåra stunder i livet, säger Ridell.

Under de första åren var Old Beefeater Inn knutet till puben med samma namn i Stockholm, men 1994 köpte Lars Ridell loss Göteborgspuben.

En av gästerna under den allra första veckan 1991 var Sven Jannesson. Han jobbade sedan under ett antal år på olika platser i världen, men 2001 blev han delägare tillsammans med Ridell.

– Jag hade jobbat i Kina men kom hem och tyckte att de behövde lite hjälp, säger han med ett skratt.

Jannesson är köksmästare och kunde matdelen på ett mycket bra sätt. Genom åren har inredningen förändrats och det är fullt med prylar på olika hyllor i puben. Bland annat finns där en kokosnöt som skickades med Posten från Hawaii, och i taket hänger flygdräkter från piloter som var med under Gulf-krisen.

– Det finns en historia bakom många av grejerna, det är riktigt roligt, säger Ridell.

Ölutbudet har förstås förändrats en hel del genom åren. På en av bilderna här ovan kan ni se en av de allra fösta ölmenyerna. I dag ser det annorlunda ut.

– Det är häftigt att ha varit med på hela den resan, det är en annan värld i dag. Vi har haft en hel del udda öl från olika bryggerier på våra kranar de senaste åren, säger Jannesson.

De har inte bara sett på när ölscenen utvecklats, utan även varit en del av utvecklingen. Beefeater Inn var först i Göteborg med att införa pint-glaset, och under en period hade man faktiskt real ale.

– Vi jobbade med Jugge Hasselqvist och fick hit real ale. Men vi kanske var för tidiga med det, för Göteborgarna älskade det inte, säger Ridell.

Nu går puben in i en ny era, med en kanske lite oväntad ny ägare. Rasta-gruppen, som bland annat driver ett stort antal vägkrogar i Sverige, blir de som tar över.

– De vill ha ett ben till att stå på, och vi ville ha en stark ägare. De kommer att behålla personalen och verkar inte vilja ändra så mycket på saker, säger Jannesson.

Även i fortsättningen kommer duon att ha kvar kopplingar till världen. De är nämligen två av delägarna i Lycke Bryggeri och hoppas på att hinna vara mer aktiva där.

– Om jag känner oss rätt så kommer vi att ta det lugnt i 14 dagar men sedan är det full fart igen, säger Ridell.

Beslutet att sälja Old Beefeater Inn var inte helt lätt att ta. Puben har varit en del stor del av deras under väldigt många år, och nu blir vardagen helt annorlunda.

– Vi har pratat mycket om det här och stöttat varandra. Det känns ändå bra att vi kan lämna med flaggan i topp, säger Jannesson.

– Det har varit lite som en skilsmässa. Det har varit deppigt och jag har funderat mycket på om vi verkligen gör tätt. Men nu har vi landat i det och det känns bra, säger Ridell.