800 nya amerikanska bryggerier i fjol

Drygt 800 nya bryggerier startades i USA i fjol. Totalt finns nu drygt 5300 bryggerier i landet.

För fem år sedan fanns det cirka 2000 bryggerier i USA så utvecklingen har verkligen gått snabbt. Totalt fanns vid årsskiftet 5301 bryggerier.

Trots det stora antalet nya bryggerier har de så kallade craft beer-bryggerierna inte lyckats ta en större andel av ölförsäljningen. Den ligger kvar på drygt tolv procent precis som i fjol. Detta trots att produktionen gick upp med cirka sex procent.

En av anledningarna till det kan vara att flera bryggerier köpts upp av större företag och då inte längre räknas som craft beer.

– Små och oberoende bryggare verkar i en ny verklighet där det fortfarande finns möjligheter, men där det också blivit mer konkurrens, säger Brewers Associations chefsekonom Bart Watson till NPR.

Men vad är då craft beer och vad är inte craft beer? Ja det är inte alltid helt lätt att definiera, men Brewers Association har sin förklaring här.

I USA har det också under det senaste året diskuterats mycket om legaliseringen av marijuana har påverkat ölförsäljningen negativt. Bart Watson är tveksam.

– Jag har inte sett några starka bevis för det, säger han och påpekar att ölförsäljningen har ökat i Colorado trots en legalisering av marijuana.