500 år gammal båt hedras med öl i USA

Bildspel

Bild 2 av 2

Så här beskrivs skeppet i den video som bryggeriet Gibbs Hundred har gjort.

 

1495 förliste skeppet Gribshunden i skärgärden utanför Blekinge. Nu har skeppet fått sitt eget öl i amerikanska North Carolina.

Det är bryggeriet Gibbs Hundred som tagit fasta på historien om det danska skepp som sjönk i Ronnebys skärgård. Givetvis är det båtens namn Gribshunden som fått bryggeriet med ett liknande namn att få upp ögonen.

Bryggeriet ifrån Greensboro, North Carolina, säger sig ha kommit över ett recept som är 500 år gammalt och ska ha hittats av dykare. Om den historien är sann låter vi vara osagt, men ölet finns på riktigt i alla fall. Det är en baltic porter som ska ha fått ett bra välkomnande av de som provat ölet.

– Vi älskar den traditionella stilen Östersjöporter. Det gällde bara att hitta ett passande namn och då brukar vi utgå från något som går att förknippa med ölen och gärna något historiskt och småroligt. Det var en av mina medarbetare; Ryan Hovis, som hittade namnet när han sökte på Östersjöns historia, säger bryggeriets ägare Mark Gibb till sajten 24 Blekinge.

Ölet beskrivs som kraftfullt och maltdominerat med en del torkade frukter, kaffe och en lätt kryddighet.