4 somriga superkombos med öl och mat

Lista

Att matcha öl till mat är lite av en favoritsport hos Beernews-redaktionen. Roligast är det förstås när man får till de mer oväntade kombinationerna som lyfter ölet, maten – och tillfället. För det krävs ofta en specifik ingrediens. Här är fyra superkombos att testa i sommar. 

DRY STOUT OCH SOMMARSALLAD

Beroende på vad grönsaksland och kylskåp har att erbjuda kan sommarsallader se väldigt olika ut. Kanske kompletteras en god sallat med krispiga primörer, salt ost, en syrlig dressing, örter och någon söt frukt? Plötsligt finns varenda grundsmak representerad utan att salladen för den delen blir särskilt smakintensiv. Här behövs ett lättare öl med en hårdare rostad maltkropp, exempelvis en dry stout eller dark mild. Ölets rostning kontrasteras och lyfts av sötman och sältan i maten samtidigt som ölet kommer att upplevas fruktigare. Den lägre alkoholen och låga beskan i ölet löser örtbeskan och eventuell chilihetta. 

För en komplett superkombo adderar lite nötter eller rosta ett gammalt bröd (gärna mörkt!) till krutonger.

• Black harp dry stout från Brewski – 25:90 kr • Nr 32123
• Fjädervikt från Fjäderholmarnas Bryggeri – 24:90 kr • Nr 30486

LJUS LAGER OCH FÄRSKPOTATIS

Hand i hand har ölet och potatisen vandrat genom historien och sparrats mot varandra. Allt som har potatis som huvudingrediens funkar till öl. Smakmässigt fyller de nästan samma funktion och ölets maltkropp kan likställas med potatisen, där ett ljust lageröl med lätt rostad malt kan jämföras med nykokt färskpotatis, medan ett mörkare och fylligare öl snarare kan jämföras med rostad eller friterad potatis. De “krämiga” potatisrätterna, gärna tillsammans med salt och fett, fungerar som en brygga som mildrar ölets beska och lyfter fram smak och fruktighet – hos varandra, men också till sina tillbehör. Regeln är:  ju hårdare rostad potatis, desto mörkare öl. 

För att den första, nästan söta, färskpotatisen, som är både mjäll och krispig, ska få stå i centrum behövs en varsam ölkompis, med motsvarande elegans. Lättast behöver ölet vara om potatisen är försiktigt kokt med salt och dill, smakintensiteten i ölet kan öka i takt med tillbehören.

För en komplett superkombo addera smör, vilket mildrar beskan både i ölet och potatisen som båda kommer att upplevas fruktigare. 

• Freja lager från Wapnö Gårdsbryggeri – 19:80 kr • Nr 34806
• Svensk källarlager från Östersunds nya ångbryggeri – 34:90 kr • Nr 33251

RÖKÖL OCH GRILLAT
Faktum är att grillad mat sällan upplevs särskilt rökig. Perfekt glöd är en värmekälla, ingen rök. Men rökigheten finns där, dold men som en viktig smakförhöjare som gör grillad mat godare än mycket annan. Genom att addera rökighet från ett öl kan denna lockas fram, förstärkas och – i rätt sammanhang – lyfta helheten. Fisk, grönsaker och ljusare kött hör till de bästa kombinationerna eftersom rököl, rauchbier, har en elegans och sällan är mer än medelfylligt i sin smakintensitet. Ölets mellanmörka kropp gifter sig också väl till råvarornas grillade yta.

För en komplett superkombo behövs ett tydligt salt inslag som lyfter fruktigheten samtidigt som den minskar den upplevda rökigheten från ölet. 

• Glöden röken konsten från Svartberget Fjällbryggeri – 23:80 kr • Nr 30791
• Ljus rök från Remmarlöv Gårdsbryggeri – 31:90 kr • Nr 33197

PORTER OCH JORDGUBBSTÅRTA
Ett torrt öl och en söt dessert? Det låter kanske  konstigt. Men med öl funkar det faktiskt – på samma sätt som kaffe är så gott till allt som är sött och bakat. Samma rostning, samma beska. En porter, eller annat mörkt öl, där rostningen är tydlig kontrasteras mot tårtans sötma vilket lyfter smakbilden. Ölet bör inte vara för fylligt, eller för beskt – ju sötare tårta desto lägre tolerans mot beskan.

För en komplett superkombo baka tårtan på brynt smör istället för smält eller komplettera med mandelmassa eller nötter för att möta upp rostningen ytterligare. 

• Victorian porter från Stigberget Bryggeri – 37:90 kr • Nr 10961
• Gamla stans porter från Ekerö Brygghus – 29:70 kr • Nr 32089

Läs också: 
• 4 knep för optimalt öl- och matmatchande


Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR