4 humlesorter vi räddar när jorden går under

Lista

Domedagsvalvet i Svalbard är en genbank som ska rädda mänsklighetens grödor. Men vi vill väl inte enbart ha vete, ris och potatis efter apokalypsen?  Domedagsvalvet behöver en humlekammare där som framtidens bryggare måste ha tillgång till när de ska brygga pilsner i en barrikaderad stad i Wyoming, neipa på en rymdstation eller bitter på en postapokalyptisk brewpub i Skövde. Veckans lista är 4 humlesorter vi räddar när jorden går under.

 

SAAZ
Efter apokalypsen behöver vi historia, tradition och mening. Vi behöver en humlesort som berättar hur allt var innan det gick åt skogen. Vi behöver något äkta, ädelt och vackert tidlöst. Ja, vi behöver Saaz helt enkelt. 

Saaz är kanske mest känd som själ och hjärta i den tjeckiska pilsnern, men fungerar även utmärkt i annat lageröl, i belgiska ales, i wild ales och öl där man vill ha stiliga toner av örter, blommighet och nyans av kryddighet. Den här klassiska tjeckiska ädelhumlen behöver inga stora gester för att imponera. Den lutar sig tillbaka och låter en lågmäld elegans tala. Den första hyllplatsen i domedagsvalvet går till den örtiga urmodern Saaz.

NELSON SAUVIN 
Vi behöver förstås något modernt och tropiskt i domedagsvalvet. Problemet är det finns en drös av humlesorter som ger en karaktär av tropisk fruktighet. Men ska vi vara ärliga så är det få som kan plocka ut exakt vilka humlesorter som används i en neipa som skriker tropisk fruktbomb. 

MEN det finns en humle som har en så egen och omisskännlig karaktär att man genom en första doft direkt får känslan av vilken humle det är. Ja, vi behöver förstås Nelson Sauvin. Denna nyzeeländska ikon som både är elegant, dramatisk, vild och totalt omisskännlig. Tänk krusbär, druvor, passionsfrukt, vitvin och till och med petroleum. Alltid distinkt. Nelson Sauvin må vara en diva men hon behöver en egen hyllplats i Domedagsvalvet.

EAST KENT GOLDINGS 
Domedagsvalvet behöver också något raffinerat, något med klass. Och vi tänker förstås på aristokraten bland humlesorter – East Kent Goldings. Odlad på de böljande fälten i Kent sedan 1700-talet, och perfekt för brittiska ales – från ljusa bitters till mustiga porters – men också användbar i vissa belgiska ales.

East Kent Goldings ger en blommig, lätt kryddig, jordig och ibland nästan honungslik arom, med inslag som kan påminna om timjan och lavendel. Gammaldags på ett smakfullt och självsäkert sätt som gör dig lite varm i själen.

East Kent Goldings toppar kanske inte trendlistorna just nu, men det går inte att vara ängslig när vi ska tänka på framtiden och fylla hylla nummer tre i valvet på Svalbard. Vi behöver brittisk öl även efter apokalypsen. 

SIMCOE
Vi tänker att valvet också behöver en mångsidig humle från den moderna skolan. En sort som både kan bidra med hög alfasyra och fantastisk arom. En kotte som levererar både tallskog och tropik, grapefrukt och jordighet, passionsfrukt – och ibland en liten funkig twist.

Vi pratar förstås om Simcoe – en gammal rebellisk vän som du alltid kan räkna med, men som ändå lyckas överraska. En humle som är både vild och balanserad, ruffig och elegant på samma gång. Perfekt i pale ales, men också given i IPA i alla dess former – West Coast, neipa, Black IPA och Double IPA. Beroende på vad du är ute efter kan Simcoe lyfta fram toner av tallbarr, passionsfrukt, blodapelsin, jordighet och aprikos.

Simcoe förtjänar sin plats på hylla nummer fyra i valvet – som en central grundpelare och en påminnelse om den moderna humlerevolutionen och allt den har bidragit med.

– 
Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR