Vad tyder på att svensk hantverkscider är den nya dryckesgrejen? Är det mångsidigheten, hållbarhetsaspekterna eller helt enkelt det kärleksfulla hantverket som löper som en röd tråd genom mycket av det som produceras? Veckans lista öppnar portarna till det nya Cidersverige genom 4 utmärkta svenska cider i olika stilar.
Det är en rolig tid som vi som dryckesintresserade lever i. ”Tänk hur det var” är en i ölsammanhang inte en helt irrelevant mening. Men den här listan ska inte handla om hur, när och varför vi hoppade på öltåget. Vi nöjer oss med att konstatera att när sannolikt haft en inverkan på hur ölresan sedan fortlöpt. Desto senare man hoppade på, desto mer att förstå – på gott och ont.
Med det sagt önskar vi på Beernews att välkomna er ombord på det svenska cidertåget. Att det är nästa stora dryckesgrej är vi tämligen övertygade om, och genom att förstå vart vi är nu, bäddar vi för en roligare resa.
Att cider och cider är två vitt skilda grejer i Sverige, är den viktigaste insikten. Cidern, enligt Livsmedelsverkets rådande och gällande direktiv, är att drycken ska innehålla minst 15 procent äpple eller päron. Det är från frukten som alkoholen ska komma från och åtminstone 7,5% av frukten behöver vara fermenterad. Sug på den ekvationen.
I praktiken innebär detta oftast att storbryggerierna (som ligger bakom majoriteten av den typen av cider) köper in äppelmust eller koncentrat från annat land, tillsätter både socker och jästnäring för att kunna jäsa upp musten till drygt 20 procent (äpple stannar naturligt ofta runt sex procent). Den späs sedan ut med vatten för att sedan sötas och smaksättas.
Sannolikt går det inte att hitta någon annan dryck som skiljer sig mer från den andra cidern. Den svenska cider som görs på uteslutande de inhemska äpplena och som bjuder på smakbredd, komplexitet och allt det där andra som kommer med småskalig hantverksproduktion. Dessutom är det bland det mest hållbara vi kan dricka, gjort på en råvara som redan finns.
Veckans lista är inte bara en lista, utan också en provning med fyra beställningsbara flaskor, som visar på den svenska ciderbredden. Den gemensamma nämnaren är 100 procent svenska äpplen, men där upphör också många likheter – njut istället av mångfalden.
![]()
1. SVENSKA ÄPPLEN FRÅN OPPIGÅRDS BRYGGERI
Hedemora • 33 cl • 4,5% • 39:90 kr • Nr 3264603 • Eko
I USA är cider en av två alkoholhaltiga dryckeskategorier som stadigt växer och mycket är det tack vare inspiration från hantverksölet. Processen för cider i amerikansk stil är inte särskilt komplex, utan går snabbt och ger en lättdrucken och tillgänglig produkt. Musten jäser med hjälp av öljäst, pastöriseras, kolsyras och burkas, det går snabbt och blir inte särskilt dyrt. Det är precis så som Oppigårds gjort sin cider, som ett komplement till ölutbudet. Här har man köpt in must från ekologiska skånska äpplen som får jäsa till en nivå där syran balanseras mot sötman. Resultatet är äppligt, det finns en liten sötma men det är samtidigt friskt och lättdrucket. En jättebra ingångscider.
2. CUVÉE NATUR 2023 FRÅN ALVAR & IVAR
Tjörn • 75 cl • 6,5% • 169 kr • Nr 3607801 • Eko
I nästa vecka släpper Alvar & Ivar sin första cider på Systembolaget – och det här är ett alldeles lysande exempel på vad svensk cider kan vara. Paret Fanny och Benny, en bagare och en kock, har så sakta börjat experimentera med äpplen från sin 14 hektar stora ekologiska äppelodling på Tjörn, en del blir must och allt mer blir nu cider. Processen är hantverksmässig och helt utan tillsatser, frukten skördas för hand, jäser vilt och efterlagras på flaskan. Det har gett en ren cider med en hög, frisk syra men fortfarande med en kropp som balanserar.
3. BRUT NATUR FRÅN SENT OM CIDER
Stockholm • 75 cl • 189 kr • 6% • Nr 3012001
Paret Axel och Klara börjar nu bli riktiga ciderveteraner i Sverige. Sedan 2018 har de producerat sin vildjästa cider i ett garage i Saltsjöbaden utanför Stockholm. De har ingen egen frukt, utan plockar och köper in det som behövs till den småskaliga produktionen. I Sverige görs nästan all cider på det som kallas för dessertfrukt, äpplen med hög syra och sötma, som i första hand är tänkt som ätfrukt. Men Axel och Klara använder sig också av vildäpplen, som är den svenska frukt som bäst påminner om de hårdare och bittrare cideräpplena som används till cidern i Frankrike, England och Spanien. Utbudet är förstås begränsat, men utgör en viktig stomme i den här cidern som får lite mer kropp och struktur än cider gjort på uteslutande dessertfrukt. Cidern är fylligare, har en lätt stallighet och en mjuk sötma som balanserar.
4. ISCIDER 2023 FRÅN BRÄNNLAND ISCIDER
Umeå • 37,5 cl • 9,5% • 299 kr • Nr 291802
Hela cidervärlden har just nu dille på iscider, men unikt för Sverige – och i synnerhet området runt Umeå i Västerbotten är att den kan produceras med naturlig kyla. Lagom till kylans intåg mustas årets äpplen för att sedan få frysa naturligt utomhus i IBC-tankar. Där får musten stå över vintern och när det sedan börjar tina separeras den nu koncentrerade musten från onödigt vatten. Musten blir oerhört rik på socker, syra och är intensivt fruktigt – det jäser sedan naturligt upp till närmare 10 procent alkohol. Resultatet blir barnsligt gott, elegant och subtilt med den rika äppligheten, söta knäckigheten och den höga syran. Brännland har filat på tekniken i snart 15 år och gör många spännande produkter med hjälp av metoden. Just den här iscidern är tillgänglig nästan överallt och är bland det häftigaste vi producerar i dryckesväg i Sverige.