Musta dina äpplen, prova lite cider, ta en promenad i äppellunden – och köp med dig ett par flaskor hem. I veckans lista tipsar vi om fyra goda gårdar där du kommer att bli hooked på cider, och vi förklarar samtidigt varför upplevelsen är unik.
Cidern beskrevs som den stora vinnaren när förslaget om gårdsförsäljning klubbades igenom. Den fortfarande relativt okända drycken – som cider på hundra procent svenska äpplen är – skulle inta bara vinna på att få en närmare presentation och förklaring, många av ciderhusen ligger också (till skillnad från bryggerierna) i anslutning till vackra, utflyktsvänliga miljöer. Dessutom går affären (också till skillnad från med ölet) enklare att räkna hem eftersom flaskorna (jämfört med öl) kostar mer samtidigt som många gårdar också erbjuder merförsäljning i form av äppelmust och sprit.
Men nästan tre månader efter att de första gårdsförställningstillstånden gått igenom är det bara en handfull ciderier som kommit igång. Det finns en rad förklaringar till det. I Malmö har till exempel två producenter velat, men inte kunnat, eftersom de har ölproduktion i ett annat företag. Få, om knappt någon, av landets runt 70 ciderproducenter bedriver verksamheten som en heltidssyssla utan arbetar med sina äpplen, träd och flaskor vid sidan av ordinarie arbetstid. Beslutet kom relativt plötsligt och få har hunnit anpassa sina, många gånger primitiva, produktionslokaler för besöksnäring. Dessutom har många valt att vänta in den förändring av plan- och bygglagen som kommer göra det enklare att få bygglov, inte minst i ekonomibyggnader på landet.
Med det sagt, desto roligare att ett gäng nu kommit igång och att efterfrågan på cider beskrivs som stor. Här är fyra ciderplatser som garanterat ger en äpplig mersmak.
KÖPINGS MUSTERI, Köping
Mor och dotter, Lena och Johanna, är två av Cidersveriges verkliga eldsjälar. Tillsammans driver de ett musteri och cideri utanför Köping, med dryck gjord på frukt från egna ekologiska odlingar. Odlingarna, som en gång anlades som ett experiment för att se vilka utländska äppelsorter som skulle lämpa sig för svenskt klimat och ekologisk odling, bjuder på en stor bredd som avspeglas i de många olika flaskorna. Här kan du boka in dig på en guidad tur i cideriet, anmäla dig till en provsmakning eller äta en god brunch. Dessutom finns möjlighet att under hösten musta egna äpplen. kopingsmusteri.se
HJULSJÖ 103, Hällefors
Här kretsar allt kring hantverket. På platsen – som är ett helgöppet bageri med servering, men också cideri och ett hem, görs allt för hand. Kaffebönorna rostas, surdegsbröden på lokala spannmål trägas och formas, äpplen plockas och pressas. Hållbarhet löper som en röd tråd genom alla delar. Sedan alldeles nyligen kan man i samband med ett helgbesök också gå en ciderivisning med avslutande gårdsförsäljning. Cidern, som förstås också serveras i den lilla lokalen, kallar Hjulsjös cidermakare och bagare Märta Westling, för naturcider och görs till stor del på vildäpplen från omgivningarna. På plats kan du också köpa ett signerat exemplar av hennes ciderbok ”Det är solsken vi sparar”. hjulsjo103.se
SMAKGÅRDEN, Hälleforsnäs
Hur föredrar du din dagliga äppeldos – som must, cider eller sprit? Här behöver du inte välja. På Smakgården månar man om odlingsplatsen och ser gärna att den avspeglas i smaken, oavsett om det kommer från deras egna eller andras äpplen. Under helgerna i höst kan du lämna in dina egna äpplen för mustning och på nära håll kan du följa processen samtidigt som du får smaka på den helt färska musten. Du är också välkommen att delta på en produktionsvisning som sker klockan 14 på lördagar och söndagar, och som sedan ger dig möjlighet till gårdsförsäljning av både cider och sprit. smakgarden.se
ALVAR OCH IVAR, Tjörn
2016 fick det populära Göteborgsbageriet Alvar & Ivar ett äppelsyskon när paret Fanny Ivarsson och Benny Käck flyttade till Kalvhagen på Tjörn. Tre hektar ekologisk äppelodling anlades och man investerade i ett musteri samtidigt som experiment med cider tog fart. Lagom till att gårdsförsäljningen klubbades igenom, var passande nog också de första flaskorna redo för konsumenter. Sex söndagar från den 14 september kan man besöka gården, prova cider (ibland med goda munsbitar till) och köpa med sig ett par flaskor hem. Också här finns möjlighet till att samtidigt musta sina egna äpplen. alvarochivar.se/musteri/
För fler ciderier med gårdsbutik kolla in gardsforsaljningsguiden.se.
–
Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.
