Karl hyllar öl från lokala kollegor

SOMMARFRÅGOR 2020

Karl Janred svarar på våra sommarfrågor. Foto: Peter Lindh.

Karl Janred tänker sig en sommar till sjöss. Det och mer berättar han i vår sommarserie.

 

1. Hur har corona-viruset påverkat din ölverksamhet under våren? Vilka åtgärder har ni vidtagit?
– Många var planerna vi hade för den här våren och sommaren som vi så klart har fått ställa in. Samtidigt så har vi, trots alla inställda grejer vi ville göra, kunnat sälja väldigt mycket folköl i baren och fler och fler upptäcker vår bar som vi har fått ha öppet fredag till lördag varje helg nästan sedan i februari. Den har hjälpt oss väldigt mycket och vi är så otroligt tacksamma för den support vi har fått från de människor som har gjort Spike till sitt andra vardagsrum. Beer Week blev vad den blev och trots allt så är folk glada över ölet vi gjorde.
 
2. Vad blir det bästa med din sommar 2020?
– Det bästa blir att få kunna stänga av kontakten med omvärlden med hjälp av segling och vandring.

 

3. Vilket är det bästa svenska öl du har druckit så här långt i år? Varför är ölet så bra?
Det är ganska dött lopp mellan Stigbergets Surt sa räven, O/O Nova och Vega Modern Lager. Berliner weisse med lätt rostat kaffe är fantastiskt och humlig öl är som bäst när den är klar. Man kan också fråga Simon Svensson, han hade ett bra svar.
 
4. Frågan om gårdsförsäljning ska utredas av Socialdepartementet i höst. Tror du att det kommer att införas i Sverige?
– Nej, just nu har jag väldigt svårt att se det. Många politiker verkar ganska ointresserade av både gårdsförsäljning och någon form av differentierad alkoholskatt för mindre producenter. Så klart otroligt tråkigt. Nästan ledsamt. Sveriges större producenters viljor väger väl också tyngre än våra. Och så något med ”folkhälsan” så klart.

 

5. Du får duka upp till en middag för fyra personer, där det äts god mat och dricks god öl. Vilka tre personer i hela världen skulle du vilja bjuda utöver dig själv?
– Min mormor och hennes syster är givna gäster, dom har jag inte träffat på väldigt länge. Till varmrätt bjuder Yvan de Baets (De la Senne) på belgisk Stoofvlees och till efterrätt har mormor svängt ihop en bohusländsk äggost. Under småtimmarna sparkar en återuppstånden Bill Withers in dörren och ersätter Yvan.