Sanna ser fram emot Sverigesemester

Sanna Lindberg är nästa person att svara på våra sommarfrågor. Foto: Hans Johansson Lemming

Sanna Lindberg, ölskribent på Dagens Nyheter, imponeras av utvecklingen av svensk öl. Det och mer berättar hon i vår sommarserie.

1. Hur har corona-viruset påverkat din ölverksamhet under våren? Vilka åtgärder har ni vidtagit?

– Jag har sedan många år tillbaka fokuserat hela min ölbevakning på svenskt hantverksöl. Det finns fantastiskt mycket bra öl i Sverige och anledningarna att lyfta fram och fokusera på dem är många. När coronaviruset slog till blev det tydligt hur viktigt detta är, och hela vårens ölbevakning har gått till att försöka övertyga mina läsare om varför de ska välja svenskt öl från mindre producenter. I DN planerade jag om alla uppslag och bytte teman och på Nyhetsmorgon blev det bland annat folkölsfokus till påsken.

2. Vad blir det bästa med din sommar 2020?

– Ledigheten med familjen! Min man driver restaurang och det har varit en arbetsintensivt vår för oss båda. I år blir det Sverigesemester och både grill och pizzaugn ska gå varm mest hela tiden, för att tillaga alla grönsaker vi odlar. Så klart ska vi dricka gott, bada massor, fiska en fisk eller två, plocka bär och under säkra former träffa familj och vänner. Med ett par avbrott för ölsnack på Nyhetsmorgon.

3. Vilket är det bästa svenska öl du har druckit så här långt i år? Varför är ölet så bra?

– Jag har aldrig tidigare druckit så mycket jättefärskt öl som i år – och wow, det är en stor upplevelse varje gång. För mig är de bästa ölupplevelserna alltid i kombination med någonting – en maträtt, en plats ett tillfälle. Nu senast njöt jag en färsk Amarillo-smash från Benchwarmers samtidigt som jag pillade upp sommarens första, klorofyllsprängda små krispiga bondbönor, kombinationen var magnifik. Tidigare i våras var det Italo-pils från Stockholm Brewing Co som efter vårens första, långa pass i trädgården var helt perfekt. Nyligen hade jag också tillfälle att prova det nya helsvenska ölet från Remmarlöv, det imponerande i sin balans där både malt och humle fick ta för sig. Det är verkligen spännande att följa utvecklingen av helsvenskt öl.

4. Frågan om gårdsförsäljning ska utredas av Socialdepartementet i höst. Tror du att det kommer att införas i Sverige?

– Jag hoppas verkligen det, och kanske är det just coronakrisen som kommer bli den avgörande faktorn. Så ja, på sikt tror och hoppas jag att det kommer införas, men tyvärr inte i höst.

5. Du får duka upp till en middag för fyra personer, där det äts god mat och dricks god öl. Vilka tre personer i hela världen skulle du vilja bjuda utöver dig själv?

– Efter den här våren ligger mamma, pappa och mina systrar överst på den önskelistan.