Oppigårds har premiär för ny IPA-tolkning

Bildspel

Bild 1 av 2

Björn Falkeström är inte orolig i krisen utan satsar offensivt med ett antal nya öl.

Oppigårds har klarat sig bra genom krisen och står redo för framtiden. Snart lanseras även en india pale ale som Björn Falkeström nästan ser som en ny ölstil.

Det har varit tufft för många bryggerier under våren, men Oppigårds har klarat sig riktigt bra. Sveriges största hantverksbryggeri har som alla andra tappat i försäljning till restauranger, men man ökar på Systembolaget.

– En kort period var det lite oroligt, men juni i år blir bättre än samma månad i fjol. Det är som jag sagt tidigare, det är inte oss det är synd om, säger bryggeriets grundare Björn Falkeström.

Många bryggerier har valt att permittera, men så har det inte varit hos Oppigårds. Produktionen stod stilla i en vecka, men då fanns det annat att göra för personalen.

– Då gjorde vi en storstädning av hela bryggeriet istället. Vi slängde en hel container med skrot, det var sådana där saker vi tidigare tänkt att vi skulle få nytta av någon gång, säger Falkeström.

Inom en vecka kommer tre nya öl på Systembolaget, men det har inte så mycket med krisen att göra utan är mer en tillfällighet. De tre ölen är en belgisk ale med namnet Deep Blonde Ale, en sommar-IPA och en ekologisk hazy-IPA.

– Det känns kul med vår eko-IPA, det blir en helt annan smakpalett och ölet blir mycket mjukare när man inte använder amerikansk humle, säger han.

Ölet har i stället humlats med cascade och mandarina bavaria som båda kommer från Tyskland.

– Det blir inte samma intensitet i aromen och ölet får en annan känsla. Det känns nästan som en ny ölstil, säger Falkeström.

Han hoppas att ölet ska öppna dörrar mot nya kunder.

– Det är väl det alla vill, att hitta nya kunder utan att konkurrera med sig själv och sina vänner.

Oppigårds jobbar också med suröl i ett nytt projekt, men där dröjer det innan det kommer ut öl på marknaden.

– Den lagringsprocessen har tagit lite längre tid än planerat och det kommer inte ut några öl i år. Jag hade sett fram emot att släppa de första ölen för jag vet hur bra det kan bli. Men nu får vi vänta.

Han tror att sommaren kan bli bra för svenska bryggerier och att det också kan påverka framtiden.

– När vi reser utomlands provar vi drycker där och sedan vill vi ha dom hemma också. Nu kommer svenskarna att resa i Sverige. Jag tror att de flesta bryggerierna kommer att återhämta sig.

 

Vi hade förmånen att prova de tre nya ölen och här kommer korta recensioner.

Oppigårds Deep Blonde Ale, 330 ml, 7,0 %, 19,70kr, Belgisk ljus ale

Behaglig belgisk jäst i grunden, fruktig med en del banantoner och lätta kryddtoner. Friskt och lättdrucket men ändå med karaktär. God öl som passar perfekt i sommar. Släpps i beställningssortimentet 1 juli.

 

Oppigårds Ekologisk Hazy IPA, 330 ml, 7,0 %, 26,90 kr, India pale ale

Fruktig arom med tropisk känsla, ananastoner och en väldigt skön munkänsla. Förrädiskt lättdrucken med sina sju procent. Lär bli en sommarfavorit för många. Släpps på Systembolaget 7 juli.

 

Oppigårds Sommar India Pale Ale, 500ml, 6,0 %, 29,90 kr, India pale ale

En mer klassisk india pale ale med tillbakadragen beska och skön balans. Fruktigt med lätta grästoner och en skön beska i avslutningen. Släpps på Systembolaget 8 juli.