290 000 jobb hotas i brittiska pubkrisen

290 000 jobb kan försvinna om de brittiska pubarna inte får bättre uppbackning i coronakrisen. Foto: Pixabay.

En tredjedel av alla jobb på pubar och bryggerier riskerar att försvinna i coronakrisen. Nu krävs åtgärder för att lindra smällen för branschen.

Det ä i en rapport framtagen av The British Beer & Pub Association (BBPA) i samarbete med Oxford Economics som väldigt mörka siffror målas upp. I ett scenario som man håller allt för mer troligt skulle 290 000 av de 900 000 jobb som finns på pubar och bryggerier kunna försvinna den närmaste tiden.

Rapporten pekar också på att nästan hälften av de anställda, 43 procent, är under 25 år vilket ses som extra besvärligt.

Det är efter den senaste tidens tidigare stängning av pubar som det kommer allt fler signaler om att pubar och bryggerier närmar sig gränsen för vad de kan klara av.

BBPA kräver nu framför allt två snabba åtgärder för att rädda pubarna och bryggerierna.

  • Ta bort den tidigare stängningen, som gör att pubar inte får ha öppet efter 22.00.
  • Ta fram ett räddningspaket med bland annat sänkta skatter så att pubar och bryggerier får lite mer marginaler i coronatider.

– Det vore oförlåtligt att låta 290 000 jobb försvinna när det kan undvikas med rätt stöd från regeringen. Pubarna är hjärtan I våra samhällen och bryggning är en del av vårt kulturarv. Att förlora de verksamheterna vore en stor förlust för vår nations identitet och kan inte tillåtas, kommenterar Emma McClarkin, vd på BBPA.