110 år gamla lokaler har fått nytt liv

Stene Isacsson har nypremiär i nästa vecka efter att ha renoverat den 100 år gamla matsalen på Zum Franziskaner. Foto: Privat.

Under våren har det arbetats hårt på Zum Franziskaner. Nästa vecka är det nypremiär i matsalen som har varit med i hela 110 år.

 

Efter att Stene Isacsson tog över Zum Franziskaner i Gamla Stan i Stockholm har det hänt en hel del. Hela ölutbudet är nytt och lokalerna har fräschats upp i omgångar. Matsalen renoverades första gången redan 2018.

– Det enda som hanns med i matsalen då var taket. Det tog i princip en månad att tvätta, samt laga alla sprickor och trasig stuckatur, säger Isacsson.

Nu har resten av uppfräschningen färdigställts och det har varit ett drygt arbete.

– Bås, soffor och träpanel tror jag helt ärligt inte har blivit ordentligt städade sedan huset byggdes 1910. Det är fantastiskt roligt att se denna gamla och slitna pärla få nytt liv och en ny fräschör igen. Vi har slitit hårt med framförallt tvättning men även slipning, betsning och lackning.

I princip allt arbete har gjorts på egen hand och en del jobb återstår men det är nu klart att det blir nypremiär 17 juni. Det sker också med självrunna öl från Västerås.

– Dagen till ära så får  vi finfrämmande av Coppersmith Brewery, med Petri och personal, som har premiär för sin öl som självrunnen. De självrunna faten kommer dock att öppnas i bakfickans bar eftersom det är där vi har plats för sådant, kommenterar Isacsson.

Ölen som de har med sig är Organic Pils, Westerås Lager samt en helt ny märzen. 17.00 öppnar dörrarna och en timma senare öppnas det första självrunna fatet.