Många kvinnor när ny kull började i Ludvika

Det var fler kvinnor än vanligt när den nya kullen som startade i Ludvika. Foto: Privatbild

När bryggeriteknikprogrammet i Ludvika drog igång en ny kull i augusti var det ett rejält uppsving av kvinnliga elever – över 40 procent.

Tidigare år skrev vi om att det var brist på tjejer på bryggeriutbildningarna, något som kritiserades av uppdragsgivaren Yrkeshögskolan.

Men med den nya kullen ser det alltså mycket bättre ut i Ludvika. Det var 24 elever som påbörjade utbildningen den 8 augusti, av dem var tio kvinnor.

– Jag har ingen aning om varför, men det är himla kul. Det var många fler tjejer som sökte än det brukar vara, säger Christian Åhman, som leder utbildningen.

Han anser att det inte bara är bra för kvinnorna, utan även för männen.

– Det är viktigt att det finns tjejer i branschen. När det finns en tjej, som kanske inte är riktigt lika stark, inser man att det inte är så bra att lyfta maltsäckar på 25 kilo över axeln.

Det blir inga förändringar i utbildningen jämfört med tidigare år, vilket har att göra med hur utbildningen upphandlas av Yrkeshögskolan. Först med nästa kull blir det möjligt. Men att som utbildningen i Kristianstad då satsa på destillering också är inte aktuellt.

– Vi har funderat på det, men om nu Kristianstad börjar med destillering så är det ingen mening med att vi gör det också, så vi hoppar det.

Utbildningen startade 2005 och Christian Åhman har ansvarat för den sedan 2014. En uppgift som han verkar trivas med.

– Det är roligt med vuxna, till skillnad från niondeklassare som drar när timmarna i schemat är slut. Mina elever vill bara ha mer att göra och få in så mycket som möjligt i utbildningen.

Och om ett och ett halvt år när årets kull går ut har de hyfsade möjligheter att få jobb.

– Mellan 10-15 av dem som går ut har jobb efter sex månader. Men många vill starta eget, och då är det inte det första man gör efter utbildningen och har dragit på sig studieskulder. De behöver få in pengar först, säger Christian, som av den anledningen ska göra uppföljande utvärdering för att se hur det ser ut efter ett år och längre tid.