Efter fem år i Sverige har Dat Nguyen-Trong börjat förverkliga sin idé: ett bryggeri som brygger öl på ris istället för korn. I Malmö har han tagit första steget – men målet är större: att visa att man kan göra hantverksöl även i Vietnam.
Dat Nguyen-Trong kom till Sverige 2020 för att studera livsmedelsteknik vid Lunds universitet. Fem år senare driver han ölmärket Dat Beer i Malmö, med en vision som sträcker sig långt bortom stadens gränser. Målet är att skapa en ny sorts öl, med ris istället för korn, och samtidigt utmana både smaker och strukturer i ölvärlden.
– Jag ville göra något som både var tekniskt intressant och meningsfullt. I Vietnam dricker vi lika mycket öl per person som i Sverige, men nästan all öl bryggs på importerad malt. Samtidigt är ris en inhemsk råvara. Därför kändes det självklart att försöka brygga öl på ris, säger han.
Men det visade sig vara lättare sagt än gjort. Ris innehåller inte samma naturliga enzymer som mältat korn och är svårt att jobba med i traditionell bryggutrustning. Lösningen hittade Dat genom sin bakgrund som livsmedelsingenjör – och i japansk fermenteringstradition.
Genom att använda en mögelkultur som kallas koji – vanlig i sakeproduktion – kan han omvandla riset till en jäsbar sockerlösning som inte bara har utmärkta bryggegenskaper, utan också ger goda smaker.
– Koji gör riset fluffigt och fullt av enzymer. Det ger socker åt jästen och funkar nästan som mältat korn. Det är både vackert och effektivt, säger han.
Resultatet blir ljusa, lättdruckna öl bryggda på ekologiskt ris och havre. Ett av dem är folkölet Ölof, som säljs i livsmedelsbutiker i Malmö. Namnet är diskret placerat på baksidan, istället är det illustrationen som får ta störst plats på burken: ett blommande fält där riskorn faller som regn. Etiketten är löstagbar, så att konstverket kan sparas efter att ölet druckits upp. På baksidan finns en kort text om illustratören, drycken och berättelsen bakom motivet.
– För mig är varje öl en berättelse. Jag vill att varje burk ska vara som en bok, där konst, smak och idéer hänger ihop. Jag inspireras mycket av författare som Borges och av konceptet ”magisk realism”, säger Dat.
Med en bryggvolym på tvåhundra liter i månaden är Dat Beers verksamhet fortfarande småskalig, men ambitionerna är betydligt större. Han har planer på att utöka, även om framtiden ännu inte är helt utstakad. I Skåne för han samtal med andra bryggare och letar efter en plats där han kan brygga i större volymer.
– Jag har en lösning i liten skala, men nu behöver jag ta det vidare steg för steg. Det är så jag kan visa att det fungerar och att det kan bli något riktigt stort, säger han.
Dats långsiktiga plan är att först etablera Dat Beer i Sverige, och därefter ta kunskapen och produkterna till Vietnam, där han ser stor potential för en mer hållbar och lokal ölkultur. Samtidigt vill han ge något tillbaka till landet som gett honom möjligheten att utvecklas.
– Jag fick ett stipendium från Svenska institutet för att plugga här. Nu vill jag använda det jag lärt mig till att skapa något som betyder något. Det är mitt sätt att säga tack.
Han inspireras av den vietnamesiska tanken om orsak och verkan; att varje handling och relation bär ett frö till något nytt.
– Jag är bara fem Sverige-år gammal, som jag brukar säga. Men jag känner att jag hittat något eget. Det här är början på min trädgård. Varje öl, varje möte, varje idé är som ett frö. Och nu har jag börjat plantera.
–
Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.
