Åbrovinst, men brist stoppar investeringar

Åbro har gjort ett bra år 2021, med en vinst på 60 miljoner kronor. Foto: Åbro

Åbro Bryggeri gjorde en mångmiljonvist förra året och produktionen nådde nästan nivån från 2019.

2021 omsatte Åbro Bryggeri strax under en miljard kronor och vinsten blev 60 miljoner. Detta efter ett år 2020 där pandemin gjorde att omsättningen gick ner kraftigt. Trots det lyckades Åbro få en hyfsad vinst även då.

– 2020 var ett konstigt år. Länder stängde ned, men ingen visste någonting. Innan man hann anpassa sig var det väldigt osäkert, säger vd Henrik Dunge till Dagens Vimmerby.

– Efter ett tag är det ofta så att företagen anpassar sig efter de nya förutsättningarna och naturligtvis är det viktigt att göra vinst. Det gör att vi kan investera vidare och framåt.

Nu har det alltså vänt, även om man inte når riktigt lika höga produktionsvolymer som 2019.

– Men vi är inte långt därifrån, så vi är relativt nöjda volymmässigt med 2021. Vi plockade hem en hel del volym, främst på den inhemska marknaden, och detta trots att restaurangsidan länge i princip var helt nedstängd.

– Men vi har också märkt av bristen på råvaror och aluminium. Vi kunde ha sålt ännu mer, men internationellt sett finns det en kapacitetsbrist som påverkar flera sektorer.

Förra året investerade Åbro 35 miljoner i bryggeriet i Vimmerby. Merparten av gällde produktion av alkoholfri öl. Några planer på fler större investeringar nu finns inte.

– Inte för ögonblicket. Även om vi hade velat, så kanske inte grejerna hade funnits. Det är brist på väldigt mycket och vi lider också av bristen på halvledare. Vi skulle behöva byta ut en del förpackningsmaskiner, men när kan vi göra det? Men även om det blir ett mellanår investeringsmässigt så investerar vi runt 25-30 miljoner kronor.

Läs mer på Dagens Vimmerby.