Veteranen som vill klona Pripps Blå

Anders Asp, hembryggare. Foto: Privatbild

Anders Asp började brygga öl 1989, då var det av ekonomiska skäl, nu är det en livsstil.

Namn: Anders Asp

Ort:Huskvarna

Ålder: 53

Hembryggare sedan: 1989

Varför började du som hembryggare och hur började det?

– Jag började av ekonomiska skäl. Sedan har det utvecklats till en livsstil.

Hur mycket tid lägger du på hembryggning varje vecka?

– Jag brygger ofta i omgångar, när jag är igång så spontanbrygger jag när tid finnes. Jag har tre barn och nattjobb så man får hugga chansen när den dyker upp.

Beskriv vad det svåraste enligt dig är med att brygga öl hemma?

– Att få ihop bryggningen med familjens krav.

Vilket av dina öl är det bästa du bryggt? 

– Ett enrisöl. Drack den sista av den nu i sommar. Stått ett år i kylskåpet. Fantastisk och unik öl, helt ren från bismaker. Smakar bara öl och enbärsris. Ska brygga den igen denna vecka.

Vilket öl i världen skulle du helst vilja kunna brygga lika bra som originalet?

– Pripps Blå

Har du eller har du haft några planer på att starta ett kommersiellt bryggeri?

– Nej, gillar inte krav och folk är för mesiga när det kommer till öl. De är för petiga. Det är ju hemgjort öl vi gör. Inte industriellt tillverkad öl.

Ditt bästa tips till andra hembryggare? Berätta om ditt värsta misstag/olycka som bryggare?

– Innan jag lärde mig att hygien och temperatur är det viktigaste i ölbryggning så har jag gjort en massa öl som smakar skit. Jag lämnade en gång ett öl till en kvinna som gick en kurs i ölbryggning. Hon tog med den till utbildningen för att kunna analysera vad det var som var felet med ölet. Det var bara två som vågade smaka, hon berättade att de var tvungen att lämna lektionssalen för att den luktade så illa. Jag döpte den till ”HellBeer”.

– Så mitt bästa tips är att inte snöa in på detaljer som hur många gram humle man skall ha eller om det är ett hekto för mycket karamellmalt. Det viktigaste är vilken temperatur du mäskar i, att du kokar ölet ordentligt, vilken temperatur du jäser ölet i, vilken temperatur du lagrar ölet i. Sedan att du håller allt rent, är minutiöst och överpedantiskt noga med hygienen.

Antingen eller …

Ljust eller mörk: Ljus

Kastrull eller bryggverk: Kastrull

Flaska eller fat: Flaska

Pub eller hemma: Hemma

Session eller imperial: ?

Surt eller beskt: Beskt

Reinheitsgebot eller Omnipollo: En hybrid mellan dem 😉