Två tjuvar kom över oskattbara vinflaskor

En flaska Château d’Yquem, något yngre än den stulna.

I Spanien kallas det århundradets stöld. Två tjuvar lyckades stjäla 45 mycket värdefulla vinflaskor från en restaurang, däribland ett vin från 1806.

Två tjuvar som uppträdde som ett par har lyckats stjäla 45 värdefulla vinflaskor från restaurangen Atrio i spanska Caceres. Den flaska som svider mest för ägarna var en Château d’Yquem från 1806.

– De kommer inte att kunna sälja det för en miljon euro. Det vinet har sett Europas historia de senaste 215 åren, säger en av delägarna, José Polo, och antyder att vinet är så värdefullt att de skulle vara omöjligt att sälja på den öppna marknaden.

– De har stulit en del av vårt arv. De har stulit en del av vår historia som vi har gjort med stor möda.

Enligt vad som rapporterats kom en perukklädd kvinna med ryggsäck och schweiziskt pass till hotellet. Hon åt middag med en engelskspråkig man och bokade ett hotellrum för natten.

Därefter frågade paret om de kunde få besöka restaurangens prisade vinkällare, som har drygt 40000 vinflaskor, främst från kända franska vingårdar.

Efteråt gick paret till sitt rum där de beställde mer mat, något som antas ha varit en distraktion för att de skulle kunna återvända till vinkällaren och stjäla 45 mycket värdefulla vinflaskor.

– Det känns som mer än ett rån, som om de tvingat oss, satt på oss munkavle och slagit oss. Vi känner en oerhörd sorg. Det värsta är att de inte stulit pengar, eller ens saker, de har slitit vår historia från våra hjärtan, säger José Polo.

Läs mer här.