Trendspaningar och historia på museet

Utställningen ÖL öppnar den 17 november. Foto: Pressbild

Spritmuseum i Stockholm satsar på en ny ölutställning i november med både historia och trendspaning.

Sugen på något att göra i novembermörkret. Då kan du besöka den nya utställningen som öppnar på Spritmuseum den 17 november.

– Utställningen bjuder på en generös bredd där svensk ölhistoria samsas med trendspaning. Vilken roll har ölet haft som socialt kitt bland vikingar, nunnor, fotbollssupporters och hipsters? Hur får öl sin smak och färg? Och vilka ölstilar är hetast just nu?, skriver Spritmuseum i ett pressmeddelande.

– Sedan Spritmuseums förra ölutställning 2015-2016 har utvecklingen varit i snabb och ständig rörelse. Då var det fortfarande mycket fokus på IPA och APA. IPA:n frodas i och för sig även idag, men samsas numera också med stilar som pastry stouts, smoothie sours, milkshake-IPA och inte minst NEIPA, som öppnat upp mot en större och bredare publik. Parallellt har även äldre, traditionella stilar som helles, vienna lager och kellerbier fått ett uppsving.

Utställningen heter ÖL och i samband med öppningen kommer Spritmuseums dryckesexpert Nadja Karlsson att hålla flera ölprovningar, bland annat med svenska hantverksbryggerier.

– Öl kan vara så mycket! Söt, krämig, mjuk, fyllig, lätt, frisk, syrlig, fruktig, godisaktig, bitter, kryddig, torr osv. Idag är det verkligen möjligt att säga att det finns en öl för alla!” säger Nadja Karlsson.

Även museets bar får ett utökat sortiment av svensk hantversköl.

Fokuset på öl följer med dessutom med in i nästa år, då det och utlovas ölmässa, meet the brewer och taptakeovers.