Hon säger att hon egentligen inte lockas av att synas eller höras – ändå är det just det hon gör som nybliven poddprofil. Möt Therese Andersson, hembryggaren och öldrickaren som numera är en av rösterna i Ölvärlden.
När Robert Andersson och Micael Lysén efter fem års poddande i Ölvärlden ville förnya sig hade de ett tydligt önskemål: in med nya perspektiv, ny energi – och gärna en kvinna. Valet föll på Therese Andersson, en ölintresserad göteborgare som många känner som @brewmother_gbg på Instagram. Själv beskriver hon sig som en amatör med stor nyfikenhet.
– Jag har egentligen aldrig haft ambitioner att höras eller synas, varken på sociala medier eller i poddformat. Jag startade mitt konto mest som ett sätt att visa mina kollegor att det finns mer än bara stor stark. Men så började folk följa mig och så har det bara rullat på, säger hon.
Hennes intresse för hantverksöl tog fart på allvar under pandemin, när hon började resa runt i Sverige i jakt på nya smakupplevelser istället för att åka ut i Europa. Ju fler taprooms och bryggeripubar hon besökte, desto mer ville hon lära sig – och snart stod hon själv vid kastrullerna och bryggde öl hemma.
– Det var faktiskt min sambo som började, men han tröttnade. Då tänkte jag: hur svårt kan det vara? Så jag testade och fastnade direkt. Det blir mest humligt jag brygger, för det är lätt att kamouflera med mer humle om det inte blir perfekt. Och sen gillar jag ju verkligen humle, säger hon med ett skratt.
Hon har också varit en bidragande drivkraft bakom poddens nya form. Att få vara med och planera, sätta struktur och utveckla innehållet har varit en viktig del av nystarten – och det märks att hon trivs i den rollen.
– Jag har bidragit med idéer för att skapa ett tydligare format där varje avsnitt har ett tema och fasta inslag. Vi håller i lite olika saker var. Jag tipsar till exempel om ett ställe att besöka, Micael pratar öl i kombination med något man kan äta och Robert har en specialöl som han lyfter. Det är grundformatet när vi inte har en gäst. Det har varit väldigt kul att få sätta sin prägel på något som funnits så länge.
Ett av hennes mål är att tillföra ett litet annat perspektiv när det gäller ölstilar, med mer snack om bland annat humligt, syrligt och pastry.
– Det låter kanske som att det är det enda jag dricker, men jag vill lyfta det perspektivet eftersom Micael och Robert kanske inte har det som sin paradgren, säger hon. De föredrar oftare mer traditionella ölstilar, så nu blir det en bra blandning av olika smakriktningar i podden.
Just blandningen av olika ingångar tycker hon är viktigt. För i den svenska ölvärlden sticker man ut som kvinna vare sig man vill eller inte, menar Therese.
– Det är ju fortfarande en ganska mansdominerad värld. Jag tycker absolut att det är mer inkluderande idag än vad det har varit, vi går åt rätt håll, men vi har fortfarande lite att jobba på. Så det är väl också min ambition att få in det kvinnliga perspektivet i Ölvärlden, säger hon.
Hon upplever att många lyssnare uppskattar att något nytt har kommit in i podden – en annan röst, ett annat sätt att prata om öl.
– Jag har bara fått positiv återkoppling. Det är så klart en ära att få vara med och bidra, men framför allt är det roligt. Det är det viktigaste.
3 somriga öltips från Therese
Stigbergets – Top Dawg
”En DIPA med den fantastiska och citrusfriska humlen Citra. Ölen är fruktig och drar mot tropiska frukter, men har samtidigt en tydlig beska. Det balanseras upp på ett fint sätt med en gnutta sötma som Stigbergets gör helt fenomenalt.”
Fermenterarna – Burger Burger
”Bärigt suröl med inslag av jordgubbar, hallon, svarta vinbär och banan. Syran balanseras upp med vanilj. Helheten ger en läskande sommarfeeling som är svår att tröttna på.”
O/O – Pivot Pils
”Maltig pilsner med inslag av knäckebröd, apelsin, aprikos och örter. Den är törstsläckande, lättillgänglig och stabil utan några krusiduller.”
Kommande avsnitt av Ölvärlden: 204. Saison och ölresor
Therese, Robert och Micael tipsar om bryggerier och taprooms att besöka i sommar och samtalar om ölstilen saison – dess historia, smakprofil och varför den passar extra bra i varmt väder. Släpps på midsommarafton.
–
Ps. Beernews är beroende av starka supporters. För 35 kronor i månaden kan du bli Beernews Patron – då får du exklusiv tillgång till podden Beernews Deluxe plus tävlingar och annat kul. Gå med HÄR.
