Kvantitet slår aldrig kvalitet. Men kan man kombinera de båda på ett sömlöst och professionellt sätt har man naturligtvis trumf på hand. Och där lyckas Ruths Ölhus, som är veckans ölställe, med förbluffande ackuratess.
Det ska sägas direkt, ett stor fatölsutbud är ingen garanti för en stor ölupplevelse. Det kan snarare ofta innebära det motsatta. På Ruths Ölhus i Västerås är kranarna 51 stycken till antalet och tankar som; ”Går det att hålla rent 50 kranar? Snurrar ölen tillräckligt snabbt? Behärskar personalen utbudet?” är oundvikliga hos oss… ölnördar. Kanske är det bäst att välja ett öl på burk istället?
Personalen har läst våra tankar.
”Behöver ni hjälp med utbudet? Vad är ni sugna på idag?”
Vi tittar närmare på fatölsutbudet, bland de tio första kranarna hör åtta av dem till familjen Spendrups – möjligen ännu en varningsflagg? Men det rör sig varken om Norrlands Guld eller Mariestads. Istället är det filialerna Omaka och Gotlands Bryggeri som finns representerade bland annat med black IPA, nitro stout och flera olika sorters lageröl – öl och stilar som kompletterar totalutbudet på ett bra sätt.
Många kranar är det, men det är tydligt att det finns ett par olika ben att luta sig på. Ett av dem är det moderna, med hazy-ipor och sura fruktisar, från bland annat från framstående svenska bryggerier som Omnipollo, Stigbergets och Fermenterarna.
Ett annat representerar den äldre, svenska skolan med mer klassiska ölstilar från bland annat Närke Kulturbryggeri och Oppigårds. Förstås finns också lokala inslag med flera kranar från Västerås egna Coppersmith’s.
Därtill bjuds klassiskt europeiskt med tyskt veteöl från Paulaner, tjeckisk pilsner från Pilsner Urquell, belgisk trappist-blond från Chimay, Guinness från Irland och brittiskt serverat ur två caskpumpar.
”Här finns något för alla”, fortsätter den trevliga bartendern och berättar att han just kopplat på ett färskt fat från Apex Brewing Company.
”Ett litet men skitduktigt bryggeri i Örebro, bara tio mil bort, det borde du testa”, fortsätter han.
Oron har lagt sig och Apexölet beställs. Vi rekommenderas att beställa schnitzel ”eftersom vi inte verkar ha ätit där tidigare, men det finns också goda anledning till att hamburgarna är så populära”.
Det visar sig att Ruths ölhus öppnades så sent som förra året av Carl Gustav Forssmed, som är en av grundarna till hamburgerkedjan Bores, och visst levererar hamburgarna.
Menyn är på många sätt klassiskt ölhakig, här finns Wallenbergare på kött eller fisk, en korvtallrik, fish and chips, hemgjorda köttbullar och en caesarsallad och i takt med att klockan slår helglunch fylls den stora restaurangen upp – med både öl- och matgäster.
Restaurangen är så stor att de många ölkranarna känns allt mer motiverade, här finns höga och låga bord, stora och små. Och ölhuset gör sitt bästa för att få gästerna att återkomma igen och igen. På måndagar är det quiz, tisdagar är spelkväll, onsdagar är tjejer extra välkomna på ladies night, det är arrangerade AW:s och ibland happy hours, och under den tio dagar långa oktoberfesten med start 26 september är det liveband på helgerna och knappt kommer de blåvitrutiga flaggorna hinna tas ned innan stället övergår i Halloween-skrud. Skulle det behövas ytterligare hjälp med stämningen? Gå till baren och snurra på shots-snurran.
På Ruths ölhus är det kort sagt kul att dricka öl och få andra ställen kan mäta sig med utbudet. Oron som fanns kopplad till den, la sig snabbt. Skulle man mot förmodan inte hitta något bland kranarna finns också en burklista. Men där hittar du varken lager eller IPA – utan stora stouts, spontanjäst belgiskt och vällagrade barley wines. Men det finns ett undantag, och det är Omnipollos alldeles egna kylskåp mitt i restaurangen som troligen erbjuder det största sortimentet som går att hitta utanför bryggeriets egna barer.
–
Ps. Du prenumererar väl på Beernews nyhetsbrev? Då får du veckans alla nyheter i mejlkorgen varje måndag. Signa upp dig HÄR.
