Svenskarna handlade mer på Systembolaget

Systembolaget

Systembolaget sålde för omkring 28 miljarder under de tre första månaderna 2021. Foto: Pressbild

Systembolaget intäkter och försäljningsvolymer ökade rejält under årets nio första månader.

Drygt 28 miljarder kronor spenderade svenskarna på Systembolaget under de tre första kvartalen 2021. Det är en ökning med 5,5 procent från.

Samtidigt ökade försäljningsvolymen med 10,7 miljoner liter, eller 2,5 procent. Men resultatet gick ner från 398 miljoner kronor till 333. Orsaken till det sägs vara den högre försäljningskostnader relaterat till den högre försäljningsvolymen och en ökad andel kundbeställningar.

Man skriver också att man perioden januari till och med september har testat självutcheckning i ett par butiker, men något resultat av de testerna redovisas inte.

Även Systembolagets arbete för bättre arbetsvillkor hos leverantörerna tas upp. Hjälporganisationen Oxfam har på Systembolagets uppdrag undersökt hur arbetsvillkoren i den italienska vinbranschen ser ut och Systembolaget ser det som ett steg på rätt väg i sitt arbete med mänskliga rättigheter i leverantörskedjan.

Något som undersökningen visar är i behov av förbättring, enligt Systembolaget.

– Vi har bland annat infört ett ramverk för hållbara inköp av drycker. Rapporten stöttar arbetet med att priset på varor ska ta höjd för att skörd och produktion sker utan att skapa risker för arbetstagarna i leverantörskedjan, säger Systembolagets vd, Magdalena Gerger.