”Svenska” bryggeriet gör succé i Sydafrika


 

Cape Brewing Company är ett av Sydafrikas mest framgångsrika bryggerier. Det få vet är att det till största delen är svenskägt.

Planerna på att satsa på ett bryggeri på en vingård dök upp när Åbros vd Henrik Dunge besökte sina vänner på vingården utanför Kapstaden. Han föreslog att de skulle satsa på ett bryggeri också, och 2012 blev det verklighet. Då med Åbro som den största ägaren med cirka 70 procent av aktierna.

– Projektet startade 2010 och bryggeriet var igång 2012. Jag var en hel del därnere när bryggeriet växte fram, säger Åbros bryggmästare Lennart Anemyr.

Bryggeriet och vingården ligger i Paarls, ungeför en timmas bilfärd öster om Kapstaden. Framför allt ärdet besöksverksamheten som gjort att ölförsäljningen rusat i väg. Kombinationen av vingård och bryggeri lockade i fjol 70 000 besökare.

– Det är en annan kultur där på gott och ont. Det är smidigare alkoholregler, men hårda krav när det gäller avlopp och föroreningar. Dessutom är det brist på vatten och strömmen kan komma och gå. Men det har verkligen blivit en succé, säger Anemyr.

Tre av Cape Brewing Comapnys öl har funnits på Systembolaget och finns i dag att köpa in för restauranger och barer.

– De har en tysk bryggmästare så det blir mycket öl med tysk inspiration. Framför allt gillar han att göra veteöl, säger Anemyr.

Nu är Cape Brewing Company Sydafrikas tredje största bryggeriet i Sydafrika och till stor del har alltså besöksverksamheten varit positiv för utvecklingen. Kanske var det också inspiration till att Åbro numera också har ett mindre bryggverk i Vimmerby.